Koronavírus Zalában

2021.05.04. 11:00

Kinyitották az evangélikus templomokat a hívek előtt

Hat hónapos kihagyás után tértek vissza a személyes jelenlétű istentisztelethez a göcseji település evangélikus templomában. Az elmúlt hét vasárnapján Zsugyel-Kle­novics Katalin lelkész hirdetett igét a híveknek.

GYF

Zsugyel-Klenovics Katalin a barlahidai templomban

Fotó: Gyuricza Ferenc

A barlahidai evangélikus temp­lom újbóli megnyitását a Magyar­országi Evangélikus Egy­ház püspöki tanácsának közelmúltban megfogalmazott ajánlása tette lehetővé. Az újranyitás egyben azt is jelenti, hogy a göcseji községben innentől visszatérnek a kétheti istentiszteletekhez, azaz általában minden második vasárnap, délelőtt kilenc órától várják a híveket, kivételt ez alól a nagyobb egyházi ünnepek jelentenek, amikor 11 órakor tartják a templomi alkalmakat.

Zsugyel-Klenovics Katalin a barlahidai templomban
Fotó: Gyuricza Ferenc

Pusztaszentlászlón hasonlóképpen vasárnap nyitották meg újra az evangélikus templomot. Zsugyel-Klenovics Katalin elmondta: utóbbi településen rövidebb ideig szüneteltek az istentiszteletek, hiszen voltak alkalmak – például az adventi időszakban –, amikor szabadtéren, kellő elővigyázatossággal és a meg­felelő távolságtartás mellett személyesen is hirdettek igét. Az újranyitás Pusztaszentlászlón azt jelenti, hogy májustól ott már heti rendszerességgel megtartják az istentiszteleteket.

A lelkész érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy a templomi alkalmak elmaradását a gyülekezetek tagjai nehezen élték meg, s a pusztaszentlászlói tapasztalatok azt is mutatják, hogy akadtak lemorzsolódó hívek, akik – talán elővigyázatosságból – in­kább otthonukban, a televíziós vagy internetes közvetítések által kapcsolódnak be az istentiszteletekbe. A járvány a közép-zalai községben élőket szerencsésen el­kerülte, azaz a pusztaszentlászlói gyülekezetben nem történt haláleset. A barlahidai gyülekezetnél ugyanezt sajnos már nem mondhatják el, ott okozott elhalálozást a vírusfertőzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában