Frissen Zalából

2021.10.04. 17:30

Wittner Mária Hagyaték című verseskötetét mutatták be Nagykanizsán

A Thúry Vitézlő Oskola szombaton vendégül látta Wittner Máriát, aki legújabb, Hagyaték című verseskötetét mutatta be, ezenkívül beszélt az életéről és az 1956-os eseményekről is. Wittner Mária a forradalom alatt Budapesten részt vett a VIII. és IX. kerületi fegyveres harcokban, november 4-én megsérült.

Benedek Bálint

Wittner Mária a Hagyaték című verseskötettel Fotó: Gergely

Wittner Máriát 1958-ban első fokon halálra, egy évvel később másodfokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, 1970-ben szabadult. 1991. október 23-án a Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki. A program az 1956-os emlékkertben kezdődött, ahol Wittner Mária Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetőjének társaságában egy szál virágot és mécsest helyezett el az emlékműnél.

Wittner Mária a Hagyaték című verseskötettel Fotó: Gergely

Az oskolában az érdeklődők előtt Vörös András köszöntötte a vendéget. Elmondta róla: ikonikus alakja az 1956-os forradalomnak, egy egész nemzet emlékezhet rajta keresztül tisztán azokra az időkre. S ami különösen szép üzenet, hogy nem gyűlölettel beszél a vele történtekről. Az est folyamán Wittner Mária több személyes történetet osztott meg a hallgatósággal, majd a Hagyaték című új verseskötetéből idézett. A könyvvel egy életszakasznak, egy korszaknak, a bajtársaknak állít emléket, igyekszik egyfajta lelki megbékélésre találni, de sohasem felejteni, mondta el a nagykanizsai rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában