Türelempalack

2022.04.16. 14:00

A hónap műtárgya: kálvária miniatűrben

A kálvária, Krisztus megfeszítését ábrázoló jelenet látható abban az üvegpalackban, ami a hónap műtárgyaként került a polgármesteri hivatal földszintjén a Göcseji Múzeum kihelyezett üvegvitrinjébe.

Arany Gábor

Kiss Nóra a hónap műtárgyaként kiállított türelempalackkal

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A húsvéthoz kapcsolódó jelenetet rejtő türelemüvegről a múzeum néprajzkutatója, Kiss Nóra adott tájékoztatást. Az ilyen műveket emlegetik bányász- vagy türelempalackként is. Közös jellemzőjük: szűk nyakú üvegben felépített jelenet, faragott ábrázolás, illetve alkotás. Az első darabokat a 16. században Nyugat-Európában készítették, onnan terjedt el a kontinensen. Kandallók, sublótok díszeként szolgált. 

– A legelső ismert magyarországi türelempalack a 18. században készült, vadaskertet ábrázol, a most kiállított darab a 19. század utolsó harmadából származik, és 2009-ben került a múzeumba – magyarázta Kiss Nóra. – A múzeumban több ilyen palack található. Ezek közül három kálváriát ábrázol, egy esküvői ajándékként szolgált, ehhez illő hangulatú jelenet került az üvegbe: menyasszony, búgó gerlepárral. Egy pedig a favágók munkáját örökítette meg apró faragott szobrokkal a vízszintes helyzetű palackban – sorolta. 

Kiss Nóra szólt a jelenet összeállításának kétféle módjáról. A szerkezetet előre meg­- építették összecsukható módon, majd az üvegbe csúsztatva fonal segítségével szétnyitották. A másik eljárás szerint az apró elemeket az üveg belsejében állították össze. Ehhez finom csipeszt, fogót, elvékonyított végű drótkampót használtak, az apró alkatrészeket pedig parányi ékekkel vagy ragasztóval, enyvvel rögzítették egymáshoz. Az üveget gyakran ékelt aljú dugóval zárták le, hogy később ne lehessen felnyitni. A dugó alját átfúrták, cérnát fűztek át rajta, azt az ék végére hurkolták, majd a dugót betették az üveg szájába. Ez­után a cérnával lassan áthúzták az éket a lyukon, majd végül lerántották az ékről a cérnát. 

A türelemüvegek legismertebb és Nyugat-Európában legnépszerűbb típusát az öblös, fekvő üvegben felépített hajómodellek jelentették. Hazánkban inkább a bányászjelenetek ábrázolása volt népszerű, az üvegben 3-4 szintre tagolva mutatták be a föld alatti munka mozzanatait. Emellett a vallási jeleneteket – kálváriát, vagyis Krisztus kínszenvedését; valamint oltárt – ábrázoló türelemüvegekkel találkozhatunk. 

A hónap műtárgya május végéig lesz látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában