Vízminőség

2022.04.08. 11:30

Milyen tiszta a Mura vize?

Egy uniós projekt keretében a Mura folyó vízminőségét vizsgálja a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ.

Horváth-Balogh Attila

Galambos Ildikó az egyik műszert mutatja, mellyel a vizsgálatot végzik, a háttérben Adamcsik Orsolya PhD-hallgató tevékenykedik

Forrás: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A Mura Ausztriában, a Hohe Tauern hegységben ered, 1764 méteres magasságban. Teljes hossza 454 kilométer, amelyből csak a legalsó szakasz bal partja esik Magyarországra. Az itteni, 48 kilométeres szakaszon a folyó már nem azt az arcát mutatja, mint az Alpokban, ahol még hegyi folyóként tör utat magának, megszelídülve éri el hazánkat Kerkaszentkirálynál. A dél-zalai térség ivóvízellátását biztosító molnári vízbázis kútjai a Mura pleisztocén kavicsteraszára települve termelnek partiszűrésű vizet. 

 

- A két éven át tartó projektre a horvát-magyar határon átnyúló Interreg-program keretében nyertünk támogatást - bocsátotta előre Galambos Ildikó, a kutató-fejlesztő központ vezetője. - A projektvezető a Dél-Zalai Víz- és Csatornamű Zrt., partnereink pedig a csáktornyai vízmű és a Pannon Egyetem. A pályázat fő feladata egy monitoringtevékenység végzése - eredendően a Mura nagyon tiszta, kiváló vízminőséget produkáló folyó, de látni kell azt, hogy az alapparaméterek mellett az olyan kiegészítő mutatókra is szükséges figyelmet fordítani, mint például a mikroszennyezők (egyebek közt gyógyszer-, műtrágya-, növényvédő szer maradványok)  jelenléte, a mikroszennyezettség mértéke. Ezeknek a mérése már megkezdődött, bizonyos paramétereket az ivóvíz-felhasználás miatt mérni kell, de az, hogy egy éven át folyamatosan, havi rendszerességgel kontrolláljuk ezeket a mutatókat, mindenképpen nagyobb biztonságot jelent.

Az Európai Unió támogatásával két évre kiterjedő, horvát-magyar közös megvalósítású projekt indult a Mura monitoring vizsgálatára. A térséget ivóvízzel ellátó folyó nemcsak természeti környezetként gyönyörű, de eredendően kiváló vízminőséget is produkál, ám változnak az idők és a szennyező források is, a kutatók pedig a gyógyszerektől a műtrágyákon át a növényvédő szerekig sok mindenre figyelmet fordítanak a havi mintavételek során
Forrás: Szakony Attila/Zalai Hírlap/Archív

Galambos Ildikó jelezte, a projekt első lépéseként környezeti állapotfelmérést végeztek a Mura vonatkozásában, jelenleg a mérési időszakban vannak és az eredmények alapján készül majd egy összegző dokumentum, mely azt mutatja be, hogy az eredeti állapothoz képest mi a helyzet a mikroszennyezőkkel, milyen jellegű szennyezések találhatók a folyó vizében, s ezek mennyisége, mértéke hogyan változott a vizsgált időszakban.

 

- Az eddigi eredmények szerint várhatóan peszticid és nitrát is lesz a Mura vizében, egyébként most azért is érdekes számunkra ez az időszak, mert az átlagosnál alacsonyabb a vízállás, ami több mutató esetében nagyobb koncentrációt eredményezhet - jelentette ki az intézetvezető. - Megeshet, hogy a klímaváltozás miatt hosszabb távon is alacsonyabb vízszintre kell berendezkednünk, s mivel Nagykanizsa és környéke a Murából kapja az ivóvizet, a szokásos egyszerű vas-mangántalanítás mellett más technológiai eljárások is szükségessé válhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában