Szarvasok násza

2022.10.31. 15:00

Őszi veszélyek a közutakon

Ezekben a napokban nagyon sokan kelnek útra, ezért nem szabad megfeledkezni a vadak jelentette veszélyekről, erre figyelmeztet a megyei rendőr-főkapitányság.

Arany Gábor

Ősszel különösen nagy a szarvasok felbukkanásának veszélye az utak mentén, mert szeptembertől november közepéig tart a szarvasok násza, a barcogásnak nevezett üzekedési időszak. Ilyenkor lakott területen kívül szinte bárhol találkozhatunk szarvasokkal. A bikák a bőgés időszakában jóval aktívabbak, alapvető óvatosság, veszélyérzet és körültekintés nélkül szaladhatnak ki az úttestre. A veszélyt fokozza, hogy a szarvasok többsége kisebb csapatokban mozog. A vadak felbukkanása miatt veszélyes szakaszokon általában KRESZ-tábla figyelmeztet a veszélyre. E helyeken különösen fontos a sebesség helyes megválasztása, mérséklése, mert ezzel csökken a féktávolság, nagyobb eséllyel kerülhető el az ütközés. Ahol nincsenek jelzőtáblák, a terep- és természeti viszonyok, a beláthatóság alapján célszerű mérlegelni, várható-e vadak felbukkanása. Ha ez bekövetkezik, meg kell állni, várni, míg az állatok átkelnek az úton. Ha ez rövid távolságon belül történik, a vészfékezésen túl nem szabad a kikerülést megpróbálni, mert ebből súlyosabb ütközés következhet be, például másik járművel vagy fával. A balesetet után célszerű helyszínelést kérni, ez esetben a rendőrök értesítik a vadásztársaságot. Fontos tudni, hogy a vad az állam tulajdona, lopásnak számít a jogosulatlan elszállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában