Jubileumot ünnepelt a kapcai népdalkör

2023.06.13. 08:30

Negyedszázada éltetik a magyar népdalt a Muravidéken

A Muravidék egyik legjobb hangi adottságokkal rendelkező kórusa a kapcai népdalkör, amely idén ünnepli fennállása 25 éves jubileumát. Az évfordulóról szombaton nagyszabású gálaműsor keretében emlékeztek meg, amelyen az ünnepelt csoport mellett a velük kapcsolatban álló dalkörök is felléptek.

Gyuricza Ferenc

A jubiláló kapcai népdalkör, balra a művészeti vezető, Molnár Ferencné

Fotó: Gyuricza Ferenc

Köszöntőt Herzenjak Mária, a helyi József Attila Művelődési Egyesület elnöke, a népdalkör vezetője mondott, aki a magyar népdal ünnepének nevezte a találkozót. Emellett kitért arra is, hogy a dalkör éppen a művelődési egyesület kezdeményezésére jött létre negyedszázaddal ezelőtt.    

- Mi, kapcaiak 25 éve köteleztük el magunkat a magyar népdal ápolása mellett – folytatta az elnök. – 25 évvel ezelőtt összegyűltünk, hogy együtt énekeljünk, hogy jól érezzük magunkat, de aztán kiderült, hogy szakmai vezetőre is szükségünk lenne.  

A szakmai vezetőre Magyarországon, Molnár Ferencné személyében találtak rá, aki azóta is irányítja a népdalkör tevékenységét. Munkájának köszönhetően nemcsak rengeteg muravidéki és anyaországi, valamint Kárpát-medencei szereplés várt a kapcaiakra, de számos elismerésben és minősítésben is részesült a csoport, valamint egy önálló CD-t is kiadtak.  

Soós Mihály, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója szintén elismerően szólt a művészeti vezető tevékenységéről, de arra is kitért, hogy a kapcaiak milyen fontos szerepet töltenek be a magyar hagyományok, a nemzeti identitástudat, a muravidéki magyar kultúra megőrzésében, hiszen a település a nyelvterület nyugati határán található, azaz a szomszédos falu már szlovénlakta vidéken található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában