Miénk itt a tér

2023.08.09. 08:30

Első nap 200 átutazó lépte át a határt Rédicsen

1966. július elsején délelőtt tíz órakor felemelkedett a határt jelképező sorompó Rédics és Lendva között. Immár állandó jelleggel megnyílt Magyarország és Jugoszlávia közt az új határátkelőhely. Az ünnepségre mindkét oldalon több százan gyűltek össze.

Nagy Betti

Rédicsi határállomás 1991 júniusában

A Zalai Hírlap 1966. október 23-ai száma tudósított a határállomás működéséről, hogy a megnyitása óta eltelt négy hónap alatt speciális „rokonátkelőhely” lett. A forgalom 75 százalékát a kishatárforgalmi engedélyesek tették ki. Ezek 95 százaléka közeli, távoli hozzátartozóihoz ment, vagy jött látogatóba. Nem voltak vámtörvényeket sértő tettek, a legnagyobb vétség - mint a határőrök elmondták - az volt, hogy valaki egy százforintost akart külföldre vinni, holott ezt tiltották a magyar törvények. A rédicsi határállomás az első negyedévben kétszer akkora forgalmat bonyolított le, mint a letenyei átkelőhely a megnyitásának egész évében. A négy hónap alatt itt átutazó 40 ezer utas bizonyította, hogy életképes, hogy lehet már tervezni az új kétsávos átkelőt, a modern állandó határállomás épületét.

„A kerékpár kormányán kis csomaggal idős ember érkezik a rédicsi határátkelő épülete elé. Megmutatja az iratait, minden rendben.

– Segítek az építkezésnél a rokonoknak – mondja az odaátról érkező Göncz Feri bácsi. Biciklivel jön Magyarországra, Nemesnépre. Nem nagy távolság, ez a jármű is megfelel.

Mögötte nagytestű piros Ikarusz fut át a határon. Menetrendszerű járat, Zalaegerszegen át Balatonszentgyörgyre megy. Az állomásra egymás után futnak be a különböző típusú személygépkocsik. Van dolga a sorompót nyitó-csukó határőrnek.  A határon a megfelelő okmányokkal rendelkező embereknek zöldutat biztosítanak.  Néha akadnak azonban olyanok is, akik megkerülve az egyenes utat, titokban akarnak átjutni a határon.

– Délben fogtunk el egy budapesti egyetemistát – mondja Pintér Mihály őrnagy. – Gyalog jött Jugoszláviából, természetesen útlevél nélkül. Azt mondta, Nagykanizsán a Centrál bárban szórakozott németekkel és nem tudja, hogy került Jugoszláviába. Az tűnt fel neki, hogy idegen községnevekkel találkozik. Majd meglátjuk, mi az igazság.”  (részlet a Zalai Hírlap 1967. augusztus 13-ai tudósításából)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában