Ezen a napon történt

2023.09.10. 18:30

Jeles évfordulók szeptember 10-én

Pásztor András

Karl Lagerfeld német származású francia divattervező.

90 évvel ezelőtt megszületett Karl Lagerfeld német származású francia divattervező

Eredeti nevén: Karl-Otto Lagerfeldt, Hamburgban született. 1965-től 50 éven keresztül dolgozott az olasz Fendi divatházzal. Legnagyobb sikereit a Chanel modernizálásával érte el, ahol 1983-tól kreatív igazgatóként gondoskodott arról, hogy Coco Chanel emléke ne merüljön feledésbe. A divat mellett kulturális projektekben is részt vett, 1973-ban Andy Warhol L'Amour című filmjében önmagát alakította. 2000 után több könyv és dokumentumfilm foglalkozott a pályafutásával. Lagerfeld önmagával szemben rendkívül szigorú, fegyelmezett, művészi allűröktől mentes divattervező volt, akit hidegfejű üzletemberként tartottak számon.

38 évvel ezelőtt aláírták a magyarországi Forma 1-es autóverseny-futamok megrendezéséről szóló megegyezést

A Magyar Nagydíjat 1986 óta rendezik meg a Budapest melletti Mogyoród külterületén található Hungaroringen. A pálya 2003-ban nyerte el jelenlegi vonalvezetését. Hossza 4,381 méter, a versenytáv 70 kör, vagyis összesen 306,67 km. Egyetlen alkalommal, 1936-ban rendeztek már Grand Prix versenyt a Népligetben, ez azonban még nem volt hivatalos világbajnoki futam.

Hungaroring

125 évvel ezelőtt Erzsébet (Sissi) osztrák császárné és magyar királynéa Genfi-tó partján merénylet áldozatául esett

Séta közben Luigi Luccheni olasz anarchista megtámadta és leszúrta. A németek népszerű "Sissi" hercegnője a Wittelsbach-családból származó Miksa bajor herceg második leánya volt. Erzsébet hercegnő 1854-ben ment hozzá Ferenc József osztrák császárhoz. Szépségével és kedvességével nagy népszerűségnek örvendett. A családot ért tragédiák - többek között fiának, Rudolf hercegnek az öngyilkossága - súlyos depressziót okoztak nála, amelyet hosszabb európai utazásokkal próbált enyhíteni. Nehezen viselte a szigorú bécsi udvari etikettet, ezért többnyire Korfun az Achilleion kastélyban, vagy Magyarországon, Gödöllőn tartózkodott.

Erzsébet (Sissi) osztrák császárné

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában