Elismerés

2023.10.09. 19:30

Idősbarát Polgármester címet kaptak

Az idősek hónapja zalaegerszegi nyitórendezvényén Idősbarát Polgármester címet adtak át településvezetőknek. Az elismerések odaítélésének indoklásából idézünk.

Zaol.hu

Balaicz Zoltán, Szabó Gyula, Vigh László, Csárdi Tamás, dr. Kocsis Gyula, Vidovicsné Bene Erzsébet, Kozma Gábor az idősek hónapja zalaegerszegi nyitórendezvényén.

Fotó: Pezzetta Umberto

Zalakomár község élén 2014 októbere óta áll Csárdi Tamás. Szociálisan érzékeny, gyermekkora óta nagyszülei nevelték, jelenleg pedig ő gondoskodik idős nagymamájáról. Kezdettől szem előtt tartotta, hogy a 2800 lakosú faluban élő idős emberek jól és biztonságban érezzék magukat a lakóhelyükön. A községben nappali ellátásban két idősek klubja, illetve a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett idősek otthona is működik. A polgármesternek rendkívül jó a kapcsolata az idősekkel és az intézmények vezetőivel egyaránt. A szociális rendeletben foglalt kötelezettségeken túl igyekszik biztosítani, hogy idős lakóink is fontosnak érezzék magukat, legyenek, lehessenek céljaik.
A faluban 2007 óta  Egymásért Klubot a lehetőségeihez mérten maximálisan támogatja működésében, céljaink elérésében. Ennek eredményeképp összkomfortos klubhelyiséget alakítottak ki számukra, az önkormányzat pedig anyagilag is segítette évek óta dédelgetett álmukat, a Kincsesház létrejöttét, hogy a későbbi generációk számára megőrizhessék örökségüket, a faluban fellelt szépségeket, hagyományokat.
Az önkormányzat az Egymásért Klub megjelenésének egységességét, összetartozásuk megmutatását biztosítja a komárvárosi fehérhímzéssel díszített ing, melynek elkészíttetését az önkormányzat fizette. Szívügye az idősek sorsa, igyekszik mindennapjaikat is minél élhetőbbé, szebbé tenni. A pandémia alatt, hogy a távolságok miatt senki ne kényszerüljön otthonában maradni, ezért reggel és délután is minden gondozottat a hivatali járművel szállítottak a klubba, majd haz. A mindennapokon túl is igyekszik megmutatni az időseknek, hogy fontosak a társadalom, a faluközösség számára, ezért nem maradhat el egy évben sem az idősek napi rendezvény. Minden tettéből, megnyilvánulásából látszik, hogy becsüli, tiszteli a kort, a bölcsességet, tapasztalatot. Munkássága példa minden polgármester számára is. 

Csárdi Tamás, Zalakomár polgármestere
Fotó: Pezzetta Umberto

Kisgörbőn abban az apró faluban hosszú évek óta az elöregedés, iskola, óvoda, posta, bolt nélküliség a munkahelyek hiánya a időseket szolgáló közösség nélküliség volt a jellemző Kozma Gábor polgármester megválasztásáig. Amióta 2019-ben a falu élére került, fáradhatatlanul, kezdeményezően a közösség megelégedésére szolgálja a 220 lelket számláló települést. Szociális térképet készített, rendszeresen ír pályázatokat, közösségépítésbe kezdett, hozzáfogott a falu élhetővé tételéhez. Kezdeményezésére megalakult a „Kézfogás nyugdíjasklub” és így a lakosság negyven százalékát kitevő idősek cselekvő, öntevékeny testi, szellemi és lelki otthonra találtak. A polgármester első dolga volt közösségi terek létrehozása, a faluház felújítása felszerelése. Legutóbb pedig a falu központjában egy régóta elhanyagolt gazos, romos telek helyén gyönyörű közpark épült, amely minden nemzedéket, de legfőképpen az időseket szolgálja. A polgármester kikéri az idősek véleményét kerekasztal beszélgetéseken, igényli a klubtagok aktív részvételét a faluszépítésben, ünnepségeken a rendezvényeken. Ezekbe bevonja az időseket és mára már ők a legaktívabb közreműködők, segítők. Rendszeresek a megyei és országos lapokban a híradások a faluról, az itt élő idősekről, a nyugdíjasklub működéséről.

Kozma Gábor, Kisgörbő polgárestere
Fotó: Pezzetta Umberto

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában