Miénk itt a tér

2023.10.24. 11:42

Nyári esték a kanizsai Bazárudvarban

Az újjávarázsolt épület hangulatos udvara megihlette a szervezőket, és 1988 nyarán elindulhatott egy nagy sikerű zenei sorozat, eleinte Nyári zenei estek, később Bazár Udvari Esték címmel. Az első rendezvényről a Zalai Hírlap 1988. július 27-ei száma számolt be.

Nagy Betti

A finnországi Kurikka város női karának előadása 1991 júliusában, Szakony Attila fotója

„Nem sokan dicsekedhetnek azzal, hogy ablakuk alatt énekeltek az Operaház művészei. A nagykanizsai Bazárudvar lakói ezen kevesek közé tartoznak: a gyönyörűen felújított épület belső udvarán került sor ugyanis hétfő este a HSMK által szervezett „Nyári zenei estek” sorozat első rendezvényére. Hét órakor megérkeztek a művészek: Csányi János, Leblanc Győző és Csonka Zsuzsa az Állami Operaház, és Vasvári Mónika, az Operett Színház tagja, s bevonultak az öltözőnek kinevezett körzeti párthelyiségbe. Nyolc óra tájban megjelentek a lakók az ablakokban s az erkélyeken. Ki otthonkában, papucsban, ki ünneplő ruhában, ki kefirt eszegetve, ki pezsgőt bontva. Fél kilenckor elfoglalta helyét az elektromos orgona mellett Antal István, Kocsy Zsolt konferanszié pedig köszöntötte a ház lakóit, s a nagyszámú közönséget. Lehár Kálmán, Ábrahám Pál, Huszka Jenő legsikeresebb operettjeinek legkedveltebb dalait adták elő a művészek.”

Az 1994. augusztusi előadáson még pótszékekre is szükség volt a Leblanc-művészházaspár és Böröndi Tamás (Vidám Színpad) estjén. A fellépőkkel az öltözőben váltott néhány szót a Zalai Hírlap újságírója: „- Szerencsésnek mondhatom magam, mert negyedszer lépek fel a kiváló akusztikájú Bazárudvarban és ezáltal az évek során már az egész repertoáromat elénekeltem a kanizsai közönségnek – így Leblanc Győző. – Erre az estére vadonatúj műsorral készülök, de ezúttal sem hagyom ki a „Vén cigányt” és a „Hej cigányt”, mert a közönség akkor is mindig kéri, ha ez a két közkedvelt nóta nem lenne műsoron.” (Zalai Hírlap, 1994. augusztus 3.)

Az évek alatt neves művészek, zenei együttesek léptek fel a sorozatban, képgalériánkban néhány estet idézünk fel Szakony Attila fotóival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában