Tiszta és jól iható borok

2023.11.19. 14:30

Pusztaszentlászlói háztáji borokat kóstoltattak a Márton-napon

Kékfrankos, rozé, irsai, olasz rizling, rozé cuvée, királyleányka, noa, zenit és két birtokbor – ezeket a borfajtákat kínálta a pusztaszentlászlói Újhegyi Borbarátok Egyesülete a Göcseji Falumúzeum Márton-napi rendezvényén. Az eseményen megragadtuk az alkalmat, hogy az egyesület elnökétől az évjárat és tevékenységük felől érdeklődjünk.

Antal Lívia

Borkóstoló: (balról jobbra) Kiss Gábor, Bogár Júlia, Gyerák Petra, Goór Gábor és Kaj István, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke

Fotó: Antal Lívia

– Jól indult az év a vegetációban, a június elejei rengeteg csapadék azonban rendkívül kedvezett a peronoszpóra kialakulásának – mondta Kaj István, az egyesület elnöke, Pusztaszentlászló polgármestere. – Aki nem időben védekezett ellene, illetve nem eleget permetezett, annak megharmadolta vagy lefelezte szőlőültetvényét. Akinek sikerült megfognia a fertőzést, jó termést szüretelhetett, mert az ősz nagyon szép volt és nagyon hosszúra is sikeredett. Ezért erős közepes évjáratra számíthatunk. Az újbor kezelése kissé nehezebb volt idén, mert azt tapasztaltuk, hogy picit lassabban derülnek, tisztulnak az újborok. A megfelelő technológia alkalmazásával azonban segíteni lehetett ezen. Nem mondanám azt, hogy palackstabil, de tiszta és jól iható borokat tudtunk kínálni a rendezvényen.

A mondás úgy tartja, a bornak Szent Márton a bírája, hiszen napjára általában kiforrt az újbor. Ilyenkor szokták megkóstolni a gazdák egymáshoz betérve a hegyen. Manapság szőlőmustrákat szerveznek, ami nem igazán bírálat, de azért elmondják véleményüket arról, hogy jelen pillanatban hogyan áll a bor. Ilyenkor még elnézhető, ha kicsit homályosabb, vagy savai még nem kerekedtek be, pláne ha még csak most voltak meg az első fejtések azoknál, akik még hagyományos módon készítik boraikat. Az idő persze segít majd a tisztulásban és a savak kiegyenesedésében, mondta el Kaj István.

– A megváltozott világukban már sok minden másképp történik, mint ahogy a hagyományok jegyzik, hiszen augusztusi vagy kora őszi szüretekről is beszélünk, illetve augusztus utolsó napjaiban vagy szeptember első hetében már forgalomba hozott borokról. Vannak olyan fajták, amelyek ezt lehetővé teszik. Emellett léteznek olyan alkalmazott modern technológiák is, hogy ma már semmi sem lehetetlen a borászatban – vélekedett az elnök.

A pusztaszentlászlói Újhegyi Borbarátok Egyesület alapító, illetve pártolói tagokat tömörít. De nem kell ahhoz tagnak lenni, hogy bárki élvezhesse azt, amit nyújtanak. A szőlőfeldolgozó, a mérő- és laboreszközöket bárki használhatja a hegyen, aki kéri. Az egyesület a falusi életmódhoz tartozó háztáji szőlőtermesztést és borkészítést ölelte fel tevékenységében, amely egyben a küldetése is, hangsúlyozta Kaj István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában