Lakossági tájékoztató kiadvány ipari balesetekről

2023.12.25. 14:30

Ha tűzveszélyes gáz kerülne a finomítóból a levegőbe

Lakossági tájékoztató kiadványt jelentetett meg nemrég a zalaegerszegi önkormányzat a veszélyes ipari balesetek megelőzésével kapcsolatos felkészülésre, és az előírt külső védelmi gyakorlatok végrehajtására.

Szabó Judit

Veszélyes üzem. Pontosították a lakosságvédelmi feladatokat

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Balaicz Zoltán polgármester a kiadvány előszavában azt írja: a Zalaegerszeg veszélyeztetettségét meghatározó tényezők az elmúlt időszakban megváltoztak. A földrajzi fekvésből adódó veszélyforrásokon túl kiemelkedő fontosságúakká váltak a civilizációs katasztrófatényezők. A veszélyek egy része a MOL Nyrt. Zalai Finomító tevékenységéből, ott jelenlévő anyagok, valamint veszélyes anyagok szállítása miatt fordulhat elő. Szakértőkkel megtörtént a zalai finomító kockázatelemzése. A polgármester közölte: a hatóságokkal együtt mindent elkövetnek, hogy a lakosságot veszélyeztető súlyos esemény ne következhessen be, annak kockázatát a legalacsonyabb szintre csökkentsék. A valószínűsíthető legkedvezőtlenebb esemény következményeinek és káros hatásainak csökkentésére pontosították a külső, lakosságvédelmi feladatokat.  

A kiadványban felhívják a figyelmet arra, hogy a finomítóban előforduló propán, propán-bután gázok, ha egy baleset vagy meghibásodás miatt a környezetbe jutnak, fokozott tűzveszéllyel kell számolni. Mivel ezek az anyagok a környezetbe jutva a levegőnél nehezebbek, talaj közelében szélirányban terjednek, a környezetbe jutásuk helyétől távolodva az általuk okozott veszély csökken. A környezetbe jutott nagyobb gázmennyiség a közelben fagyási, meggyulladáskor, égéskor égési, zárt térben robbanásnál rombolást, valamint mélyebb, zárt helyiségekben fulladásveszélyt okoz. Ilyen baleset esetén a veszélyeztetett területet el kell hagyni, előtte a közműveket, gázt és villanyt ki kell kapcsolni, a gyújtóforrások megszüntetését végre kell hajtani. A kimenekítettek ideiglenes elhelyezése, ellátása az elkészült külső védelmi terv alapján biztosított. 

A kiadvány kitér arra, hogy az üzem műszaki felügyeletét a MOL Nyrt. biztosítja a hatóságok rendszeres ellenőrzése mellett. A MOL mindent megtett és megtesz annak érdekében, hogy a súlyos baleseteket megelőzze, illetve esetleges hatásait a telephelyen belül is mérsékelje, így a lakosságot ne veszélyeztesse. A gáz jelenlétét folyamatos működésű gázérzékelők, a gáztárolást biztonsági szelepek, a tartálykocsi töltését tömegárammérő biztosítja. A szivárgások megakadályozását rendszeres tömörségellenőrzéssel és folyamatos gázszivárgás-méréssel biztosítják. A telepen tűzoltókészülékek vannak elhelyezve, különleges ruházat és tűzoltó felszerelés, valamint a tűzivíz-hálózat csökkentheti a veszélyhelyzet káros hatásait. 

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az ipari üzemek körzetében meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztórendszert telepített. Az úgynevezett MoLaRi-rendszernek Zalaegerszegen 19 végpontja van. Ha a veszélyes ipari üzemben esetlegesen bekövetkező meghibásodás vagy baleset miatt gáz kerül a levegőbe, a koncentrációját a telepített mérőszondák mérik, és jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén is. Ott a mért adatokat kiértékelik, majd szükség esetén, a szirénarendszeren keresztül az érintett lakosságot riasztják, illetve értesítik a magatartási szabályokról. A lakosságvédelmi kiadvány itt érhető el.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában