Célja a hazánkban telelő ragadozómadár-állomány felmérése

2024.01.04. 16:00

A jövő hét végén újra Sasszinkron

A jövő hét végén, január 12. és 14. között tartja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület azt a monitoring programot, amelynek célja a hazánkban telelő ragadozómadár-állomány felmérése. A XXI. Sasszinkronhoz ezúttal is csatlakoznak a hazai nemzeti parkok szakemberei, illetve más madarakkal vagy természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek önkéntesei is.

Gyuricza Ferenc

Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa

Fotó: Gyuricza Ferenc

Erről Lelkes András természetvédelmi őr, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa beszélt lapunknak, aki elmondta: a monitoring akció célja, hogy viszonylag pontos képet kapjanak a hazánkban telelő ragadozómadarak számáról. Ezért nemcsak a programnévben jelzett sasok számba vétele zajlik ilyenkor, valamennyi ragadozómadárra, továbbá az Alföld területén a túzokra is kiterjed a program. 

- A kapott adatokat a madártani egyesület munkatársai elemzik, és azokból következtetések vonnak le a madarak állományának változásairól – folytatta a természetvédelmi őr. – A mögöttünk hagyott két évtized már olyan időtávlat, amire lehet alapozni. Ami örömteli változás, hogy az akcióban részt vevők száma évről évre egyre több, és ennek következtében a megfigyelt területek nagysága is nő. A Sasszinkron az utóbbi években már nem csak Magyarországon zajlik, a szomszédos országok sasos élőhelyeit is sikerült abba bevonni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában