Szégyen, megaláztatás, állami kiközösítés

2024.01.14. 18:30

Gyenesdiáson is megemlékeztek a Don-kanyar magyar hőseiről

Gyenesdiáson, a Dalárda múltidéző énekszava után dr. Szántó Endre történész tisztelgett a Don-kanyar hősei előtt, s mint szavaiból kiderült: családjában is van olyan, aki nyolc évtizede, embertelen körülmények között, Oroszországban harcolt a hazáért, a szeretteiért, majd 11 hónapnyi hadifogság után ugyan hazatért, de a háborúban szerzett betegségei miatt nagyon korán, 53 évesen elhunyt.

Péter B. Árpád

Dr. Szántó Endre: A doni katasztrófa négyszer annyi magyar áldozatot követelt, mint a mohácsi csata

Fotó: PBÁ

– A túlélők emelt fővel térhettek volna haza, ám a vesztett világháború után szégyen, megaláztatás, állami kiközösítés és fasisztának bélyegzés várta őket – emlékeztetett dr. Szántó Endre, hozzátéve: az elesettekről pedig nem volt szabad beszélni, rájuk emlékezni csak titkon, szűk családi körben lehetett. Vagy még ott sem.

Az emlékezők megkoszorúzták a hősök emlékművét, többen családtagjukat gyászolva
Fotó: PBÁ

A történész arról is szólt, a doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége – idegen földön s érdekekekért –, amely négyszer annyi honi áldozatot követelt, mint a mohácsi csata. Arra is felhívta a figyelmet, magyar katonaság a keresztes háborúk óta nem harcolt ilyen messze a hazájától.

Dr. Szántó Endre leszögezte: azok, akik életüket adták a hazáért, „hősök lettek, de egyben áldozatok is” voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában