Állatvédők szilveszteri szolgálata

2024.01.03. 19:00

Idén is sok kutya halálát, eltűnését okozta a petárdázás, tűzijátékozás

A mögöttünk hagyott szilveszteren is sok kutya tűnt el, vagy vesztette életét országszerte, így Zalában is.

Péter B. Árpád

Régi szabály: a család kedvencére szilveszterkor különösen vigyázni kell

Forrás: ZH

A legnagyobb, országos állatmentő önkéntes szolgálat Szilveszteri Állatmentő Ügyelet (SzÁÜ) néven szerveződik, sok év óta. Ennek az önkéntesekre alapozó csoportnak január 1-jén délig több mint 330 állat eltűnését vagy megtalálását jelentették. A petárdázás és tűzijátékok következményeként több mint 60 telefonhívást kaptak utcán megtalált kutyákról.

A legjobb szilveszterkor a lakásban tartani négylábú társunkat
Forrás: ZH

Ennek kapcsán a SzÁÜ arra hívta fel a figyelmet: sok négylábúban nincs chip, vagy ha van, akkor nincs rajta telefonszám, vagy az már nem elérhető, nem működik.

„Ha mégis felveszi valaki, akkor ő már elajándékozta a kutyát, nem tudja, kinek. Már ha van egyáltalán telefonszám rögzítve, mert az nem kötelező adat, de a megtaláláskor a legfontosabb. Ezt is milliószor elmondtuk már. És akkor a több éve lejárt oltásokról ne is beszéljünk” – olvasható az országos önkéntes szervezet bejegyzésében.

Szilveszter után a gazdiknak érdemes a menhelyeken is keresni kedvencüket
Forrás: ZH

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet: legyen chip a házi kedvencben, s a gazdi ellenőrizze, vagy ha szükséges, módosítsa az adatokat.

„Emberek, mikor fogjátok már fel végre?! Vigyázzatok az állatotokra szilveszterkor, és legyen benne chip, helyes adatokkal! 11 éve kötelező a chip, ugye nem kell még 11 év ahhoz, hogy ezt megértsétek? Mert nagyon megkönnyítenétek vele a kutyátok, a megtalálók, a mi, de a ti dolgotokat is, ha egy kicsit figyelnétek!” – olvasható a SzÁÜ közleményében.

A MOL töltőállomásokra telepített mikrochip-leolvasó is segíti az elveszett kedvencek hazajutását
Forrás: MOL

Az országos csoport január 3-ig fogadott segítségkéréseket, s mint írták, ezúttal különösen nehezített terepen kellett helyt állniuk: rengeteg nehézség, büntetés és Facebook-tiltás akadályozta segítő szolgálatukat. De megtették, amit tudtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában