Legközelebb Dohában versenyez a kiváló sportlövő

2024.01.10. 18:00

Major Veronika a 10. helyen végzett az év női sportlövője választáson

A hét végén sikeres válogatón jutott túl Major Veronika, a BEFAG Keszthelyi LK kiváló sportlövője, aki egy másik versenyben is érdekelt volt, igaz, abban jelöltként, így ezúttal nem kellett célra tartania: a világ 10. legjobb női sportlövőjének választották.

Kerkai Attila

Major Veronika dobogóra állhatott

Fotó: ZH

Mint beszámoltunk róla, a hét végén rendezett utolsó Eb-válogatón Major Veronika remek formában lőtt, hiszen mindkét nap magasan a legjobb eredményeket elérve győzött a női légpisztolyosok versenyében. Az Európa-bajnoki magyar csapatban megkérdőjelezhetetlen a helye (az Eb-t idehaza, március elején Győrben rendezik), mindemellett a nemzetközi szövetség (ISSF) 16-os listájára is felkerült a 2023-as év női sportlövője szavazáson. Rajta kívül még egy magyar sportlövő, a férfi puskás Pekler Zalán szerepelt az ISSF listáján. Pekler végül a harmadik legtöbb voksot kapta, Major Veronika pedig a 10. helyen végzett. A világszövetség öt év után írta ki ismét a szavazást, és akkor éppen Major Veronikát választották az év női sportlövőjének (2019 - Golden Target Awards). Major Veronika 2023-ban elsősorban világkupa-viadalokon remekelt: Kairóban mindkét egyéni számot, Rióban pedig a sportpisztolyt nyerte meg. A légfegyveres Eb-n hatodik, az Európai Játékokon 25 méteren ötödik lett egyéniben. Az előbbi viadalon a női csapattal bronzérmet szerzett, míg a világbajnokságon szintén tíz méteren lett ezüstérmes a csapattal. Az ISSF választásán a sportolói bizottság, valamint az edzőbizottság, illetve az ISSF-média tagjai voksoltak. Major Veronika a 2023-as világranglistát légpisztolyban a 3., sportpisztolyban a 4. helyen zárta.

A keszthelyiek kiválósága a győri Eb előtt hamarosan Dohában versenyez majd világkupa-viadalon. A tokiói olimpikon egyelőre hivatalosan még nem szerzett kvótát az idei párizsi olimpiai játékokra, de a világranglistán elfoglalt helyezéseivel nagy valószínűséggel szerez, akár már előbb, a kvalifikációs viadalok valamelyikén is megszerezheti azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában