Kicsik, nagyok együtt bolondoztak farsangkor

2024.02.04. 13:30

Bolond lakodalmas Vasboldogasszonyban

A faluház előtt népes násznép jelenlétében adták össze az ifjú párt. Senki ne gondoljon igazi esküvőre, mert a Vasboldogasszonyért Egyesület tagjai a farsangkor szokás régi hagyományt, a bolond lakodalmast vitték színre.

Antal Lívia

Táncra perdült a násznép

Fotó: Antal Lívia

Az esketésen résztvevő hölgyek és urak bolondosabbnál bolondosabb jelmezeket viseltek, sőt szerepet is cseréltek. Így tett az ifjú pár is. A menyasszonyt Zsuppán Kornél, a vőlegényt Zsuppánné Béres Erika játszotta el, a plébánost Kántor Lőrinc Mihály. Előtte fogadtak, az eskü szövege szerint nem feltétlenül, örök hűséget a násznép kerepelése és hujjogatása közben. A zajongás folytatódott a faluházban. Kezdetét vette a lakodalom, az önfeledt tánc, amely alá a talpalávalót a Völgyi Banda, ifj. Horváth Károly és tanítványai húzták.

Laska István, a Vasboldogasszonyért Egyesület elnöke elmondta, sportklubként kezdték. Később a sport háttérbe szorult az utánpótlás hiányában. Akkor vetődött fel a hagyományőrzés ötlete, az egykori falusi élethez szorosan hozzátartozó hagyományok felelevenítése és bemutatása, a közösség összetartozását erősítve. Decemberben a lucázást adták elő, az önkormányzat szervezte karácsonykor a regölést a népdalkörrel közösen. Farsangra pedig a bolond lakodalmassal készültek.

Esküvővel vette kezdetét a bolond lakodalmas
Fotó: Antal Lívia

A kisbíró szerepét Laska Róbert egyesületi tag öltötte magára, kidobolva az egymás követő eseményeket. Elmondta, azért teszik mindezt, hogy összehozzák az embereket és, hogy vidámságot vigyenek a falu életébe. A bolond lakodalmassal ez pláne sikerülni látszik, hiszen azért jöttek össze, hogy kicsik, nagyok együtt bolondozzanak farsangkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában