Ezek a madarak a levélszekrényt ideális fészkelőhelynek tekintik

2024.02.29. 08:00

Mit tegyünk, ha cinegét találunk a postaládában?

Országosan gyakorinak tekinthető a jelenség, hogy cinegék tavasszal postaládákban raknak fészket.

Varga Andor

észkelőhelyet kereső cinege méregeti egy postaláda belsejét

Fotó: Orbán Zoltán MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményt adott ki az ügyben, mely szerint az évszakhoz képest enyhe időjárás miatt idén már március első felében számíthatunk erre a madaraktól, és a viselkedés a nyár második feléig is előfordulhat. A postaládákba települt fészkeket pedig a bedobott küldemények veszélyeztetik, ezért érdemes megoldást keresni a problémára.

A madarak beköltözése billenőajtóval fedett nyílású levélgyűjtővel előzhető meg, illetve ezzel párhuzamosan érdemes a közelben megfelelő mesterséges odút felszerelni. Ha azonban a cinegék már beköltöztek, a postaláda használatát fel kell függeszteni. Ilyenkor a kotlás és a fiókanevelés körülbelül egy hónapnyi időtartamára szereljünk fel alternatív levélgyűjtőt a madarak által elfoglalt mellé, illetve függesszünk ki egy tájékoztató kiírást is a postás számára.

Madárbarát üzenet egy postaládán. Ha már beköltözik, nincs mit tenni


A széncinege a településeken is legelterjedtebb cinege faj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ, de sikerének hátterében többek közt az áll, hogy a fészkelésnél egyáltalán nem válogatós: örömmel foglalja el a mesterséges odúkat, illetve az olyan, más fajok számára nem vonzó zugokat is, mint egy postaláda. Találták már fészkét korlátok üregeiben, útterelő-bójában, virágcserépben, kéményben, állítva tárolt matractekercsben, de még vázában is. Van úgy, hogy a fészek megépítéséhez teniszlabda bolyhos külsejét tépkedi le.
A Magyarországon elterjedt, hagyományos postaládatípus a cinegék szemében lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúnak tekinthető. Mivel ezek családi házas környezetben a kerítésen, jól láthatóan helyezkednek el, a cinegék táplálék- vagy fészkelőhely-keresés közben könnyen megtalálják és néhány nap alatt teljes fészket építve be is költöznek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában