Főszerepben a klímaválság

2024.03.07. 11:00

A levél című dokumentumfilmet vetítették a zalaegerszegi Szent József Közösségi Házban

A zalaegerszegi Szent József Közösségi Házban február 26-án közösségi filmvetítésre gyűltek össze az érdeklődők, amelynek során Ferenc pápa 2015-ben a környezeti krízisről és a Föld megóvásáról írt Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikája nyomán született The Letter (A levél) című dokumentumfilmet nézhették meg. A filmvetítés, amelyről Sárközi Violetta számolt be portálunknak, a zalaegerszegi Családkapocs Keresztény Kulturális Egyesület által szervezett Ránk bízott világ című programsorozat része.

Zaol.hu

Dr. Illyés Zoltán biológus, természetvédelmi szakértő a klímaválság okairól, következményeiről is beszélt

Fotó: dr. Varga Péter

A filmben a Szenegálból, az Amazonas vidékéről, Indiából és Hawaiiról érkező szereplők párbeszédet folytathattak Ferenc pápával, képviselve a klímamenekültek, az őslakosok, a fiatalok és a természet szempontjait, írja beszámolójában Sárközi Viloletta. A film a szereplők Rómába vezető útját és személyes történetüket mutatja be, miközben életükön keresztül láthattuk a klímaválság romboló hatását a természet egészére és az emberekre.

A vetítés után dr. Illyés Zoltán biológus, természetvédelmi szakértő mondta el a klímaválsággal és a természetvédelemmel kapcsolatos gondolatait.

A klímaváltozáson még változtathatunk, de csak úgy, ha rádöbbenünk, hogy nemcsak lehetőségünk, hanem kötelességünk is tenni a természetért. A klíma folyamatosan változik, azonban ennek gyorsasága nem mindegy. Most gyors változásban van, és ma már tudjuk, hogy ez az ember miatt van. A Föld történetében már volt 4-5 alkalommal gyors klímaváltozás, azonban a természet nagy része ezt nem élte túl. Ezért nagyon aggasztó, hogy most benne vagyunk egy ilyen klímaváltozásban. Amíg korábban csillagászati vagy geológiai folyamatok eredménye volt ez, most tudjuk, hogy az ember okozza, mivel a mértéktelen szén-dioxid-kibocsátástól melegszik a klíma. A klímaváltozásnak egészen változatos formái lehetnek, de a lényege, hogy túl gyors a változás, amihez az élővilág nem tud alkalmazkodni. További probléma, hogy mezőgazdasági és technológiai rendszereink is állandó klímára vannak kitalálva. Mi Magyarországon szerencsések vagyunk, mert a Kárpát-medencében a nagy szélsőségektől védve vagyunk, fogalmazott a szakember.

És mit tehetünk mi a természetvédelemért? Ha kimegyünk a természetbe, megismerjük, és egy idő után érzékenyek leszünk rá, onnan már csak egy lépés, hogy vigyázni is akarunk rá. A természet védelme személyes felelősségünk – mondta dr. Illyés Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában