A nőkről és a közelgő nemzeti ünnepről

2024.03.09. 20:00

Nők a piacon – a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpontban

Nők a piacon elnevezésű rendezvényre várta az érdeklődőket szombaton a Göcseji Tudásközpont a zalaegerszegi piacon. A program a nőnap, valamint a közelgő március 15-e, az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepe köré szövődött, kézműves foglalkozásokkal és előadásokkal.

Antal Lívia

A nők a piacon rendezvény megnyitóján a Zalai Táncegyüttes lépett fel

Fotó: Antal Lívia

A Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac fennállása elmúlt két évében több mint tízezer látogatót fogadott, amellyel igazolta létesítésének szándékát, miszerint biztosítson piacot a helyi termelőknek és kézműveseknek, továbbá, hogy különféle programok által örökítse át azt a tudást, amelyet ők képviselnek. Erről Tolvaj Márta, önkormányzati főtanácsadó, a Göcseji Tudásközpont megálmodója beszélt köszöntőjében. A nők a piacon elnevezésű rendezvényre rátérve azt mondta, az 1848-49-es forradalom kapcsán a férfiakra emlékezünk, ugyanakkor a nők is kivették részüket a magyar szabadságharcból, karddal, szóval vagy úttörő cselekedettel. Mások mellett megemlítette Kossuth Zsuzsannát, aki 72 tábori kórházat állított fel a forradalom alatt.

Tolvaj Márta, mint a rendezvény házigazdája köszöntötte az érdeklődőket. Balra mögötte, Böjte Sándor Zsolt és Vigh László
Fotó: Antal Lívia

Isten éltesse a hölgyeket, mondta Vigh László országgyűlési képviselő az előző napi, március 8-ai nőnap okán. Mint fogalmazott, a nők kiemelt figyelmet és köszönetet kell, hogy kapjanak a férfiaktól, hiszen ők tartják egybe a családot. A szabadságharcban is bizonyították tettrekészségüket, ellátták a honvédeket és ápolták a sebesülteket.

A magyar hagyományoknak és kultúrának élnie kell, emelte ki Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő, utalva arra, hogy ez a szándék vezérelte a város vezetését a Göcseji Tudásközpont létrehozásakor. Megköszönte édesanyjának és a családja hölgy tagjainak, hogy nyugodt hátteret biztosítanak munkájához.

Kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket. Képünkön quilling technikával kokárda készül
Fotó: Antal Lívia

A rendezvényen kézműves foglalkozásokkal várták a családokat a Göcseji Kézműves Egyesület tagjai. Pacsai Gézánéval fonalkokárdát, Biró Lászlónéval bőrvirág alkotásokat és Pintér Ferencnével papírcsíkból kokárdát készíthettek. Nikitscher Bernadette szakmai koordinátor elmondta továbbá, hogy a Dózsa- és az Izsák-iskola negyedikesei a Göcseji Tudásközpont két ablakát március 15-e alkalmából ünnepi díszbe öltöztették. Jutalmul kézműves foglalkozáson vehetnek részt. A rendezvényen Radics Ádám elszavalta Petőfi Sándor Nemzeti Dal című versét. Fellépett a Zalai Táncegyüttes, bemutatkozott a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, valamint Kiss Nóra néprajzos-muzeológus előadásából Tüdős Klára divattervező magyaros ruháit lehetett megismerni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában