Kerkai emlékév

2024.03.24. 12:00

Pannonhalmára zarándokoltak a csesztregi egyházközségi tagjai

A Kerkai 120 Emlékév keretében a csesztregi Szent Móric Plébánia egyházközségi tagjai zarándokoltak el március 15-én Pannonhalmára.

Korosa Titanilla

A csesztregi egyházközség tagjai Pannonhalmán

Forrás: ZH

A zarándokútnak kettős célja volt: emlékezetőrzés és lelki töltődés. Az út első állomása a település temetőjében található szerzetesi sírkert volt, ahol a 120 éve született Kerkai Jenő jezsuita szerzetes sírjánál emlékeztek a résztvevők, aki 1970-ben hunyt el Pannonhalmán. Az emlékező beszéd és a közös imádság után koszorúzásra került sor. Koszorút helyezett el a helyszínen Zala Vármegyei Közgyűlése, a csesztregi Szent Móric Plébánia egyházközsége és Molnár Árpád csesztregi plébános. A temetőben megemlékeztek a zarándokok az 1848. március 15-ei eseményekről. A szabadságharchoz Tomka Ágoston jezsuita atya által kötődött a zarándokcsoport. Tomka Ágoston atya Kerkai Jenő egyik közvetlen munkatársaként tevékenykedett a KALOT-ban és nagyapja Kiss Ernő altábornagy volt, akit 1849. október 6-án Aradon kivégeztek. A zarándokcsoport a Pannonhalmi Főapátság káptalantermében szentmisén vett részt, majd a közös ebéd elköltése után az apátságot tekintette meg. A délután folyamán a csesztregiek felkeresték a Boldogasszony kápolnát, a kápolna kriptájában az elhunyt bencés atyákért imádkoztak, majd szabadidős program zárta a tartalmas pannonhalmi napot.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában