Ez történt

2024.03.18. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Tavaszi napsütésben ünnepeltek Zalaegerszeg város vezetői és a zalaegerszegi polgárok

Fotó: Fehér Márk

Megemlékezés Zalaegerszegen a nemzeti ünnepen

Legyünk büszkék azokra, akik megtették az első lépéseket a polgári Magyarországért, s noha a függetlenséget nem sikerült kivívniuk, személyes kockázatvállalásuk eredményei alapjaiban kihatnak mai életünk kereteire. A márciusi ifjakról szólt ekképpen a friss Széchenyi-díjas prof. dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos igazgatóhelyettese a zalaegerszegi Deák téren kezdődött ünnepi rendezvényen. A Deák téren az ünnepség moderátora, H. Horváth Gyula felolvasta mindazon zalaiak neveit, akik magas állami kitüntetésben részesültek 2024-ben, a nemzeti ünnep alkalmából. Dr. Sifter Rózsa főispán, dr. Tihanyi Marianna és dr. Bujtor Zoltán vezető orvosok, Kiss Gábor főkönyvtáros, dr. Tóth László volt önkormányzati képviselő, Bali József, a Zalaispa Zrt. vezetője, dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Szálinger Balázs költő, író. A koszorúzás után a Csány térre vonultak az ünneplők, ahol Balaicz Zoltán polgármester emlékező szavait hallgathatták meg.

Jubileumi tárlat és születésnapi köszöntés Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben Németh János keramikusművész tiszteletére

"A Keletről hozott hagyományok és nyugati kereszténység ötvözete jelenik meg az életfa, Zeusz, a göcseji ember és Szent Ferenc ábrázolásában" írta a magyar kormány nevében fogalmazott köszöntő levelében Orbán Viktor miniszterelnök, mely a 90 éves Németh János keramikusnak, a nemzet művészének szólt. Az üdvözlő sorokat Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere olvasta fel a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a Kossuth-díjas képzőművész, Zalaegerszeg és Zala megye díszpolgára jubileumi kiállításának megnyitóján. A május 25-ig látogatható "Németh János 90" című tárlat vernisszázsára megtelt a volt zsinagóga, jelezve, Zalaegerszeg és Zala megye díszpolgára, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Munkácsy-díjas alkotó nemcsak köztiszteletnek, de baráti szeretetnek örvend szűkebb pátriájában. A rendezvényen Bogányi Gergely zongoraművész adott elő Chopin-művet és Bognár Szilvia énekelt. A művész pályáját Dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója méltatta.

Felújították Horschetzky Sándor honvédtiszt síremlékét

A Nagykanizsai Zsidó Hitközség támogatásával nemrég felújították a nagykanizsai izraelita temetőben Horschetzky Sándor honvédtiszt síremlékét. Az 1848-49-es forradalom hőse előtt a napokban hajtottak fejet az Ady utcai sírkertben. A megjelenteket Lévai Ibolya, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség alelnöke köszöntötte. Elmondta: a síremlék felkutatásában nagy köszönettel tartoznak a Thúry György Múzeum munkatársainak, akik az elburjánzott növények között rátaláltak a síremlékre. A megemlékezésen Balogh László polgármester kiemelte: jó érzéssel tölti el, hogy a hősök táblát kapnak, hogy a jövő generációja ismerje meg a nevüket, a tetteiket. Ezt követően Radvánszki Péter, a budapesti Páva utcai zsinagóga rabbija méltatta Horschetzky Sándort, aki 20 évesen 1848 őszén beállt a honvéd seregbe. 1911 őszén, amikor meghalt, a helyi lap nekrológja szerint vele távozott Nagykanizsa utolsó 48-as hőse, aki köztiszteletnek állt.

Keszthely térségéből is többen kaptak állami elismerést a nemzeti ünnepen

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adta át több évtizedes óvodapedagógusi tevékenysége, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége keszthelyi csoportjában végzett kimagasló közösségépítő és szociális munkája, valamint a határon túli magyarság megmaradását szolgáló erőfeszítései elismeréseként Krupláné Nagy Ágnes nyugalmazott keszthelyi óvodapedagógusnak, a KÉSZ helyi csoportja korábbi elnökének, aki a Füvészkerti Tündérkert Alapítvány elnöke is volt. A nemzeti ünnep alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából Csák János kulturális és innovációs miniszter a magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként a Magyarország Babérkoszorúja díjat nyújtotta át Szálinger Balázs József Attila-díjas keszthelyi költőnek. Nagy István, az agrártárca vezetője miniszteri elismerő oklevelet adott át március 15. alkalmából Miklós Beatrixnak, a Hévíz Turisztikai Egyesület elnökének s a hungarikum programiroda vezetőjének, aki az értékőrzés és a gasztronómia területén is kimagasló munkát végez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában