Online mutatják be alkotásaikat

2020.12.07. 16:00

Pályázaton nyertek a népművészek, most cipőket készítenének az új műhelyben

Folyamatos munka és állandó tervezés. Ez jellemzi a Zala Megyei Népművészeti Egyesület mindennapjait. A pandémia miatt most zárt ajtókat találnak a Gébárti-tó mellett sétálók, ám az egyesület célja, hogy online is tartsa a kapcsolatot az érdeklődőkkel, mesterekkel.

Mozsár Eszter

Devecz Zsuzsa titkár és Skrabut Éva elnök a népi komatál kollekciót mutatja, amit a Népi Design Stúdió készített

Fotó: © Katona Tibor

A szervezet legfontosabb bevételeit pályázatok fedezik, így állandóan figyelik a lehetőségeket. A Csoóri Sándor Alapból 2020-ban több programot és beruházást megvalósítottak, júliusban átadták a Panoráma Népművészeti Galériára keresztelt szakmai műhelyüket. A pályázat ugyan lehetőséget ad arra, hogy a kialakult helyzet miatt jövőre halasszanak néhány tevékenységet, ám annyira ügyesek voltak, hogy nyáron és ősszel szinte az összes programjukat megvalósították.

Devecz Zsuzsa titkár és Skrabut Éva elnök a népi komatál kollekciót mutatja, amit a Népi Design Stúdió készített

- A workshopokat, nagyközönségnek hirdetett programokat szerettük volna minél előbb bepótolni, s csupán két kiadvánnyal maradtunk adósok – tájékoztat az aktualitásokról Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. – Sajnos a szakmát megmozgató és a turistákat, érdeklődőket nagy számban vonzó fazekas – és keramikus fesztiválunkat lefújtuk, ezt nem tudtuk megszervezni.

- Milyen szakmai kiadványokon dolgoznak jelenleg?

- Az egyik a Pannónia csipke történetét dolgozza fel, ez Román Andrásné Hadri Veronika csipkekészítő Népi Iparművész több évtizedes munkáját dicséri. Ő annak idején honismereti pályázatot írt, hazánkban egyedüliként foglalkozik ezzel a témával. A könyv szerkesztője Erdei T. Lilla és Marx Mária etnográfus. A másik kiadvány ugyancsak szakmai büszkeség, Jankovics Tamás fafaragó Népi Iparművész kéregedényéit mutatjuk be. Ez katalógus és munkafüzet, oktatóanyag lesz egyben. Szerencsére egyre több tanítványa van, így fontos a tudásátadás.

A komatál kollekció készítői: Csuti Tibor, a Népművészet Ifjú Mestere (kerámia), Horváth Éva (nemez), Domján Zsuzsanna hímző népi iparművész, Román Andrásné csipkekészítő népi iparművész
Mézeskalácsok Csiszár Tiborné népi iparművész műhelyéből

- Folyamatosan nyerik a pályázatokat, alig fejeződik be az egyik, már kezdődik a másik. A mostani támogatást mire fordítják?

- Beruházásra 6,3 millió forintot, szakmai tevékenységekre 5,8 millió forintot nyertünk. A város és az egyesület egymással karöltve valósítja meg a Gébárti-tó környékének rendbetételét. A kovácsműhely mellett jelenleg a a faanyagtároló fészer található. A Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjel Emlékpark és a kovácsműhely közötti részt szeretnén khasznosítani úgy, hogy méltó legyen az egyre szépülő környezethez. Itt kap helyet majd a Tetőtől talpig nevű, viseleti témákkal foglalkozó látványműhely. A textilrésznek a Panoráma Galéria ad otthont, az új műhely elsősorban a bőr kiegészítőket vonultatja fel. A hetési projektünkhöz már születtek kézzel varrt lábbelik, s nemezből is varrtak cipőt. A Népi Design Stúdió több éve foglalkozik ezzel a témával, elérkezett az idő, hogy külön helyet kapjanak ezek a tárgyak. Az ehhez szükséges gépeket már beszereztük, reméljük, hogy sok workshopot tarthatunk ott.

A kovácsoltvas gyertyatartó Csiszár Tibor kovács munkáját dicséri
Csigatészta-készítőt és keksznyomót faragott Mikes Lajos fafaragó népi iparművész. Tárgyai mögött
Hácskó Imréné népi iparművész hetési szőttesei

- Milyen tevékenységet tudnak megvalósítani jövőre?

- A Csoóri Sándor Alap pályázatai egymásra épülnek – mondta Devecz Zsuzsa, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület titkára. – A viseletkészítő műhelyt úgy vesszük birtokba, hogy a népművészeink már különböző tudást elsajátítottak. Nemrég a gombkötésről és a paszományokról tanulhattak, előtte a hetési viseletet újragondoló projektjeinkben többször foglalkoztunk a viseletekkel és kiegészítőkkel. Kimondott göcseji népviselet nincs, így a polgári öltözködést szeretnénk megújítani. Tervünk, hogy a zalai települések varrónőit megtanítjuk a korai göcseji polgári öltözetek szabására, varrására. Ezeket a technikákat felhasználhatják saját vállalkozásukban. Most nem a közösségi alkotáson lesz a hangsúly, hanem szélesebben körben osztjuk meg az információkat. Háromszor három napos hétvégén sajátíthatják el a tudást. Jó példa erre a Jászság, ahol újratanították és visszacsempészték a mindennapokba az arra a vidékre jellemző öltözködési kultúrát. Többek között Tajti Erzsébetet kértük fel az oktatásra, számítunk több évtizedes rutinjára.

Füles korsó Csuti Tibortól Fotók: Katona Tibor
Tanka Tamás cipész népi iparművész munkája jól kiegészíti a hetési
népviseletet

Az egyesület jelenleg nem fogad látogatót, ám az aktuális események és a galéria havonta változó kiállításai www.panorama-galeria.webnode.hu oldalon lesz látható. Skrabut Éva búcsúzásképp hozzátette, nagyon örülnek, hogy az egyesület 38 éves munkáját elismerték, Zalaegerszegért Díjat kaptak. Ennek hivatalos átadása 2021-ben lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában