magyar-lengyel

2021.03.22. 19:45

Robert Lewandowski a ZTE stadionjában is pályára lépett

A magyar labdarúgó-válogatott a héten Lengyelország ellen kezdi meg világbajnoki selejtezőit. A lengyelek legnagyobb sztárja kétségtelenül a Bayern München támadója, Robert Lewandowski, aki karrierje elején a ZTE-stadionban is járt akkori csapatával, a Lech Poznannal és pályára lépett a ZTE FC ellen.

Kerkai Attila

Robert Lewandowski (kékben) Matej Miljatovic, a ZTE szlovén védőjének szorításában. Mögöttük Simonfalvi Gábor figyeli, hogy közbe kell-e neki is avatkoznia

Forrás: Zalai Hírlap archív

Fotó: Melles Ferenc

A decemberi FIFA-gálán az Év játékosa díjjal jutalmazott Robert Lewandowski nagy bánata, hogy tavaly nem osztották ki az Aranylabdát, aminek kétségtelenül ő volt a legnagyobb várományosa. A Bayern Münchennel Bajnokok Ligáját nyert lengyel klasszis 2020-ban hihetetlen mértékben termelte a gólokat, a Bundesligában 34 találattal lett gólkirály és a Bajnokok Ligájában 15 góllal szintén ő volt a legeredményesebb támadó.

Robert Lewandowski (kékben) Matej Miljatovic, a ZTE szlovén védőjének szorításában. Mögöttük Simonfalvi Gábor figyeli, hogy közbe kell-e neki is avatkoznia Fotó: Melles Ferenc / Zalai Hírlap archív

2008. július 8-án Zalaegerszegen még senki nem gondolhatta, hogy a Lech Poznan színeiben a 8-as mezben pályára lépő ifjú támadó később mekkora klasszissá érik. Illetve, a Lech Poznan választása nem volt véletlen, hiszen Robert Lewandowski a lengyel másodosztályban a 2007/2008-as szezonban a Pruszków színeiben gólkirály lett. 2008 nyarán vásárolta meg a Lech az akkor 20 éves Lewandowskit és a poznaniak a nyári felkészülésük során Zalaegerszegen is felkészülési találkozót vívtak. A ZTE FC-nek az NB I-ben masszív, jó csapata volt. Az előző idényben bronzérmesek lettek a kék-fehérek, 2008-ban hetedikek. Az idényben Slavko Petrovic után Nagy Mihály vezette a csapatot, a nyáron aztán Supka Attila lett a vezetőedző. A ZTE FC csapatának kapuját Vlaszák Géza védte, aki jelenleg is a csapat kapusedzője, a támadósorban pedig az a Waltner Róbert játszott, akit a múlt héten neveztek ki vezetőedzőnek Egerszegen. A klublegenda, Kocsárdi Gergely is tagja volt az együttesnek, de a Poznan elleni találkozón nem lépett pályára. A Lech 2-1-re győzött a ZTE-stadionban, Lewandowski nem talált be, viszont archívumunkban megtaláltuk azt a fotót, amin ő is látható.

Méghozzá az együttes akkori remek középhátvédje, Matej Miljatrovic szorításában, aki mögött Simonfalvi Gábor, a ZTE korábbi remek játékosa „biztosít”. A jelenleg a Csács-Nemesapáti megyei csapatában futballozó Simonfalvi „Gabó” a ZTE-drukkerek nagy kedvence volt odaadó játéka miatt. És, őszintén meglepődött, amikor ezen apropóból megmutattuk neki a fotót.

– Ez komoly? – volt az első reakciója. – Bevallom, nem emlékeztem erre a meccsre, hiszen a kétezernyolcas esztendő számomra furcsán alakult. Év elején a PMFC kölcsönvett, aztán visszakerültem ZTE-hez a nyáron, itt edzettem egy hónapig, míg végül a pécsiek leszerződtettek. Most nagyon megleptek, de őszintén örülök!

S ha már Lewandowski... A Poznantól 2010-ben a Dortmund vásárolta meg a lengyel támadót, majd 2014-ben a Bayern München. Ma már világsztár és vele a soraiban érkezik majd csütörtökön Budapestre a Paolo Sousa szövetségi kapitány vezette lengyel válogatott. A magyar együttes komoly ellenféllel kezdi meg a világbajnoki-selejtező sorozatát. Simonfalvi Gábor pedig – hiszen ha már megkerestük, egy kis esélylatolgatásra is felkértük – szorít és bízik is a Marco Rossi által irányított magyar válogatottban.

– Ez a mai válogatott számomra rendkívül szimpatikus úgy a kapitányával, mint a tagjaival együtt – hallottuk Simonfalvi Gábortól. – Nem úgy lép pályára egyetlen ellenféllel szemben sem, hogy tele a nadrág, vagy egy stílusa, amit a mérkőzéseken is felvonultat. Azt gondolom, hogy ez a csapat akár a lengyelt, de az angol együttest is elkaphatja. Biztos vagyok abban, hogy csütörtökön Lewandowskiék sem úgy lépnek pályára ellenünk, hogy lenéznének bennünket. Ezzel együtt, reálisan nézve, nem az a legvalószínűbb, hogy a csoportból automatikusan továbbjussunk. Viszont hála a Nemzetek Ligájában elért sikereknek és előrelépésnek, nagyon bízom abban, ha az első nem is jön össze, akkor a második eséllyel, harcban maradhatunk a vb-re történő kijutásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában