Kosárlabda NB1

2023.06.08. 10:52

Csehországból érkezett a Zalakerámia ZTE KK új vezetőedzője (frissítve)

Kerkai Attila

Lubomir Ruzicka (balról), Bencze Tamás és Török Róbert (jobbról) mostantól csapatmunkában keresi az új játékosokat is...

Fotó: Seres Péter

Sajtótájékoztatón  jelentette be új vezetőedzőjét a Zalakerámia ZTE KK  férfi kosárlabda csapata, melyet a cseh Lubomir Ruzicka irányít majd a következő szezontól. A 38 esztendős szakvezető a Basket Brno együttesétől érkezik  és egy plusz egyéves megállapodást kötött a kék-fehérekkel.  
A férfi kosárlabda NB I. A-csoportjában a legutóbbi szezonban remek szezont zárt a Zalakerámia ZTE KK, hiszen elődöntős volt, és végül negyedikként végzett. A klub vezetése már a rájátszás során tudta, hogy Sebastjan Krasovec nem hosszabbítja meg vezetőedzői szerződését, vagyis nagy meglepetés a szezon zárásakor nem érte a szlovén szakvezető távozásával. a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatót pedig már azért hirdette meg a a ZTE KK, hogy bejelentse a csapat új vezetőedzőjét, aki Csehországból érkezik a 38 esztendős Lubomir Ruzicka személyében.
Török Róbert, a ZTE KK ügyvezetője viszont nem csak ezt a bejelentést osztotta meg a sajtó képviselőivel, hanem a keret összetételét is érintő híre is akadt. Mint elhangzott, jelenleg öt magyar játékosnak van élő szerződése a klubbal. Vagyis, a nemrég bejelentett Tóth Ádámnak, aki a DEAC csapatától tér vissza nevelőklubjához, továbbá a fiatal Csuti Kornélnak és Szalay Domonkosnak, illetve Németh Ákosnak és Keller Ivánnak. Ez utóbbi két név bejelentése most újdonságként hatott, hiszen velük a minap állapodtak meg végleg és újabb egy évig a kék-kehérek csapatának lesznek a tagjai. Ezt követően a a sajtótájékoztatón jelen lévő Lubomir Ruzicka kapta meg a szót.
-Nagyon nem szeretek magamról beszélni, de tizenöt esztendeje vagyok a pályán, előbb másodedzőként dolgoztam, majd később már vezetőedzőként - mondta el bemutatkozásképp az új szakvezető. - És nagyon örülök, hogy itt lehetek. Arra a kérdésre, hogy miért fogadtam el az egerszegi ajánlatot nagyon könnyen tudok válaszolni: a klub múltja és a rangja miatt. Ebben benne volt a legutóbbi szezonsikeressége is. Aztán van még egy ok, mégpedig a közönségé. Fanatikus és remek tábora van a ZTE KK-nak, abszolút olyan erő ez, ami a csapatnak a hatodik embert biztosítja a pályán.
A keret kialakításával kapcsolatban lapunk kérdésére Lubomir Ruzicka úgy felelt, örül a meglévő magyar mag meglétének, a légiósok kiválasztása pedig ezt követően történik.
-A cseh válogatott másodedzőjeként többször is jártam Magyarországon, hiszen a cseh és a magyar nemzeti csapat többször is játszott egymás ellen - jegyezte meg a cseh szakvezető. - A magyar játékosokat ismerem, és a magyar kosárlabdát is, a hazai liga pedig egy fejlődő bajnokság. Határidőket nem szeretnék megjelölni, hogy mi az az időpont, amire teljes lehet a keret. A kosárlabda csapatsportág és a külföldi játékosok megtalálása és kiválasztása is csapatmunka lesz a klub vezetésével.
Bencze Tamás, a ZTE KK szakmai igazgatója szerint azért is esett a választásuk a cseh szakemberre, mert ugyanazt az irányt képviseli, mint ami a klub irányvonala. Mint említette, hasonló stílusú csapat kialakítása a céljuk, mint volt az előző szezonban, viszont a magyar és fiatal játékosoknak több lehetőséget szánnának.
Azt még megtudtuk, hogy a csapat felkészülése augusztusban kezdődik, de előtte már a keret fiatal tagjaival egyéni képzések is történnek. A tervek szerint a kiválasztott külföldi játékosok legkésőbb augusztus 15-től csatlakoznak az együttes felkészüléséhez.

Lubomir Ruzicka
Fotó: Seres Péter

A 38 esztendős Lubomir Ruzicka nagyon korán belekóstolt az edzősködésbe, hiszen 19 esztendősen a Pardubice B-csapatának irányításával bízták meg, hogy aztán 22 évesen az egyik legismertebb cseh klub, a BK Prostejov ajánlatát fogadta el, amivel a cseh liga legfiatalabb másodedzője lett, majd 2012-ben a Quanto Turi Svitavy csapatának az élére nevezték ki. 2014-ben a legismertebb cseh csapat, a Nymburk másodedzője lett, 2014 és 2018 között pedig a cseh válogatott asszsisztens edzői posztját is betöltötte. 2016-ban a Turi Svitavy vezetőedzője lett, 2019-ben a Basket Brno kispadjára ült le. Az elmúlt négy szezont itt töltötte, 2021-ben elődöntős volt együttesével a cseh bajnokságban, ami a klub történetének addigi legjobb eredménye volt a nemzeti ligában, majd megismételték ezt, a most zárult bajnoki szezonban pedig a negyeddöntőig jutott a brnóiakkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában