Staféta

2023.09.15. 15:00

A Kanizsa Sörgyárban csak egyfajta frissítőt kínáltak a pingpongosoknak

Folytatjuk a sportolók visszaemlékezéseit felelevenítő népszerű sorozatunkat. Múlt héten Mozsolics Judit a stafétát Kelemen Valéria egykori asztaliteniszezőnek, a Zalai Hírlap korábbi sportújságírójának adta át, arra kérve, elevenítse fel a számára legemlékezetesebb nagykanizsai sportpillanatot.

Benedek Bálint

Kelemen Valéria, a Zalai Hírlap korábbi újságírója egykor a pingpongasztaloknál is remekelt

Fotó: Szakony Attila

- A kaposvári gyakorló iskolába jártam és örökmozgó, ügyes gyerek voltam, ezért a testnevelő tanárom, Giesz Gyuszi bácsi mindenféle sportban számított rám - mesélte Valéria. - Főleg atlétikával és úszással foglalkoztam, aztán felső tagozatban jött a pingpong. Abban a házban, ahol laktunk, a földszinten lakó lány azt mondta, menjünk el asztalitenisz edzésre. A közelben volt a terem, ezért megnéztük. Ő nem folytatta, de én ott ragadtam. Egy év alatt aranyjelvényes ifjúsági játékos lettem. Ami még kifejezetten tetszett, hogy akkoriban NB I A. csoportos női csapata volt Kaposvárnak, a vidék legjobbja volt, sokat lehetett tanulni tőlük. A férfiak is az élvonalban szerepeltek, vagyis sikersportágnak számított a pingpong. Hamar, 14,5 évesen bekerültem a felnőtt gárdába, s volt olyan játékostársam, akinek csókolomot köszöntem. Viszont a néhai Boldizsár Gabi néni megengedte, hogy tegezzem. Jó időszakot töltöttem a csapatban, hiszen amellett, hogy játszottam, pénzt is kerestem. Édesanyám egyedül nevelt, jól jött a kiegészítés. Büszke vagyok arra, hogy utánpótláskorú játékosként 37-szer játszottam a felnőtt csapatban.

Kelemen Valériát annyira lenyűgözte a sportág, hogy szorgalmasan járt edzésekre. Imádta, iskola után 17 órától 20 óráig minden nap tréningezett. Az is motiválta, hogy 1979-ben Berczik Zoltán irányításával Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor a phenjani világbajnokság férfi csapatversenyében aranyérmet szerezett. A phenjani diadallal együtt Jónyer Istvánnak összesen négy vb-elsősége van, Gergely Gábor és Klampár Tibor pedig egyaránt kétszer volt a világ legjobbja.

- Óriási élményként éltem meg egy országos bajnokságon vegyes párban Klampár ellen az asztal túloldalán állni - folytatta. - Magos Judit és Szabó Gabriella Európa-bajnokok voltak, ellenük többször játszottam csapatbajnoki mérkőzésen.

Valéria sportkarrierjére visszagondolva talált egy vicces, emlékezetes pillanatot Nagykanizsáról.

- Olyan 13-14 éves lehettem, amikor elhívtak bennünket több csapattársammal a Sörgyárhoz bemutató edzést tartani - mondta. - Két mérkőzés között odaléptem a büféasztalhoz, ahol azt gondoltam, üdítővel frissíthetem fel magam. De csak sör volt, viszont mondtam, hogy gyerek és sportoló vagyok, nem ittam még alkoholt. Azt mondták, nem baj, a sör különben is egészséges és tele van B-vitaminnal. Ott akkor nem volt más választás, vagy iszom, vagy szomjan pusztulok. Lehúztam a folyékony kenyeret, amit azóta is szeretek.

Kaposvárra járt tanárképző főiskolára, ahol példaképe, Giesz Gyuszi bácsi hatására testnevelőnek tanult. Majd a diploma megszerzése után Balatonszárszón bekerült az NB II.-es csapatba. Közben teniszezett, s versenyekre járt.

- Még mindig Kaposvár, hiszen ott kezdtem el tanítani - folytatta. - Ekkor ismertem meg a férjemet, Kovács Nándor centert, aki az ottani NB I.-es kosárlabda bajnokság egyik legjobbja volt. A kosárlabdázó szinte állandó mozgásban van, így amikor fiunk, Ákos 1994-ben megszületett, Nándor Salgótarjánba igazolt. Ott a gyerek mellett kezdtem újságírással foglalkozni, majd Dombóváron laktunk két évig, mert ott játszott, aztán Nagykanizsára hívták a női csapat edzőjének is. Aztán megkeresett a Zalai Hírlap és sportújságíró lettem, amit szintén nagy lendülettel és lelkesedéssel végeztem. Kellemes élményként tekintek az újságnál töltött 14 évre. Majd váltottam, egy kis pihenő után visszatértem a tanításhoz. Méghozzá a férjem Oroszlányba ment edzőnek, követtem őt és egy speciális általános iskolában tanítottam 9,5 évig. Újra belecsöppentem a versenysportba, ami olyannyira jól ment, hogy az egyik tanítványom különféle sportágakban 18-szoros országos bajnok lett. Amiben elindult, nyert. Ilyen viadalokon gyakran találkoztam kanizsai kollégákkal és fiatalokkal. Aztán újra váltottam, s tavaly óta a nagykanizsai Szivárvány EGYMI testnevelője vagyok. Lehet, hogy nagy szavaknak tűnnek, de ez álmaim iskolája. Szerencsére itt is már több országos bajnoki címet szereztek a gyerekek.

Manapság is sportol, méghozzá úszik a Kanizsai Uszodában, nyáron minden nap 2-6 ezer métert tett meg. Viszont télen a fedettben is állandó vendég lesz.

Kelemen Valéria a stafétát Horváth Bianka egykori kosárlabdázónak adta át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában