Kivételes képzést teljesített

2024.01.13. 15:00

A zalai harcművész Johanidesz Gábor Bruce Lee örökségét is oktathatja

A nagykanizsai Johanidesz Gábor az első két magyar harcművész egyikeként szerezte meg a 10. szintet, azaz a „black belt”-et az NPIAMA (Nino Pilla Internatioanl Academy of Martial Arts) Jun Fan Jeet Kune Do-Kali-Silat rendszerében.

Benedek Bálint

A sikeres harcművészeti vizsga után Sifu Gianfranco Russo, Johanidesz Gábor és Sifu Nino Pilla

Fotó: ZH

Gábor 25 évvel ezelőtt kezdte harcművészeti tanulmányait Nagykanizsán (wing tsun és wing chun), majd 2003-ban kezdett el tanítani. Közben bővítette ismereteit Inosanto Kali-val (Fülöp szigeteki bot- és késharc), majd Jeet Kune Do, Muay Thai és Brazil Jiu Jitsu-val. Az olaszországi tanulmányait a 2015-ös római nagymesteri szeminárium után kezdte el, amikor személyesen találkozott Bruce Lee egykori tanítványával, Guro Dan Inosanto-val. A külföldi tanulmányait Sifu Gianfranco Russo irányította az NPIAMA rendszerben, mely az Inosanto Academy egyetlen hivatalos képviselője Európában.

– A NPIAMA-rendszer egyetemi előkészítőhöz hasonlítható, az Inosanto Academy pedig maga az egyetem – mesélte Gábor. – Magyarországon kezdtem ezeket a harcművészeteket, éveken át szerveztem képzéseket városunkban, jártam továbbképzésekre, táborokba. Viszont az oktatók között sok volt az inaktív, folyamatosan cserélődött a csapat, így az előrehaladás is lassult. Az első találkozás Guro Dan Inosanto-val hatalmas élményt jelentett. Látni, hogy 80 évesen is aktívan tanít és első kézből sajátatani el a harcművészeteket Bruce Lee egykori tanítványától felemelő élmén volt.

Hozzátette: a NPIAMA rendszert az elején kellett elkezdeni, nem lehetett „honosítani” a korábbi vizsgákat, minősítéseket, de a több éves gyakorlás, tanítás, rutin kicsit „meggyorsította” azért az előrehaladást. Az első időszakban havonta járt tanulni, közben barátságokat épített ki, megismerkedett más mesterekkel is (Ajarn Chai - Muay Thai, Sifu Francis Fong - Wing Chun, Sensei Erik Paulson - Brazil Jiu Jitsu/MMA), akiknek az edzőtáboraiba, képzéseire is járt, hogy bővítse a tudását.

– A Rómában megtartott vizsga egész napos elfoglaltságot jelentett – folytatta. – A szakmai követelményeket hiánytalanul kellett teljesítenünk a másik vizsgázóval, a debreceni Szabó Róberttel együtt. A hozzánk hasonló „stílusvezetők” pedig talán még komolyabb megméretettetésnek voltak kitéve, hiszen elsők vagyunk ebben a harcművészeti ágban és esetünkben Magyarországon rajtunk múlhat a rendszer jövője. A vizsgát – amit rajtunk kívül hét olasz jelölt teljesített – Sifu Nino Pilla és Sifu Gianfranco Russo vezette. Ezzel, valamint Sifu Nino Pilla belépőt nyertünk az Inosanto Academy-re, mint minősített oktatók, amiből szintén mi vagyunk Magyarországon a képviselők, akik részt vehetnek a Guro Dan Inosanto zártkörű oktatói programjában is. Továbbiakban is tanulni, fejlődni akarunk, népszerűsíteni, terjeszteni a harcművészeteket, a NPIAMA-t Magyarországon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában