Hétvége

2009.08.01. 11:43

Szívébe zárta az itt élőket

Szentmisén búcsúzott el a zalaegerszegi hívektől múlt vasárnap a Jézus Szíve plébániatemplomban P. Papp Tihamér plébános, ferences testvér. Egyszersmind bemutatkozott az új plébános és házfőnök, Ocsovai Grácián.

Horváth A. Attila

Augusztus elsejével országszerte több helyütt is személyi változások léptek életbe a Magyarok Nagyaszszonya Ferences Rendtartomány plébániáinak és rendházainak élén. A rendi elöljárók döntése értelmében Papp Tihamér atya korábbi szolgálati helyén, Mátraverebély-Szentkúton folytatja papi hivatását, utódja, Ocsovai Grácián pedig a fővárosból, Pasarétről érkezik Zalaegerszegre, hogy augusztus 15-én átvegye az olai ferences plébánia vezetését. 


Tihamér atya két éven át szolgált a zalai megyeszékhelyen. Még jóval a rendszerváltás előtt, mint ferences szerzetes tanárként dolgozott Esztergomban és Szentendrén, később pedig a kárpátaljai misszióban végzett lelkipásztori munkát. 2002-ben került Mátraverebély-Szentkútra, 2007 nyarán pedig Zalaegerszegre. Akkoriban úgy nyilatkozott lapunknak: egy láthatóan nagyon szép plébániai élet folytatása lesz a feladata.  Ezúttal tapasztalatainak összegzésére, afféle búcsúbeszélgetésre kértük az atyát. 



   



























Ocsovai Grácián atya (balról) veszi át Papp Tihamér atyától az egerszegi ferences plébánia vezetését

Fotó: Archív

– Új terület volt számomra Zalaegerszeg és a Szombathelyi Egyházmegye, s természetesen pozitív várakozással érkeztem. Legfőbb célom az volt, hogy lehetőségeim szerint tovább építsem a közösséget, s jobban megismertessem az emberekkel azt a biztos alapot, amit az egyház jelent a világban. Ehhez persze két év rövid idő, mégis bízom abban, hogy életemmel, egyéniségemmel, tapasztalataimmal az itt élők javát szolgáltam. Az elmúlt két évben legfőképpen pozitív benyomásokat szereztem, hiszen a zalai emberek részéről nyitottságot, a tanítás iránti szomjúságot és ha összefogásról, egymás gondjairól volt szó, nagylelkűséget tapasztaltam. S úgy látom, az átlaghoz képest az egerszegiek nagy létszámban vesznek részt a szentmiséken is – hangsúlyozta Tihamér atya.  

– Milyen feladat vár önre a jövőben? – kérdeztük. 

– Visszatérek Mátraverebély-Szentkútra, ahol (zarándokhely lévén) más jellegű, sajátos szolgálatot kell végeznem. Oda ugyanis lelki töltekezésre, engesztelésre, terheik letételére, illetve életük további útjának keresésére érkeznek az emberek. Elsősorban igehirdetés, a szentségek kiszolgáltatása és lelkigyakorlatok vezetése lesz a feladatom – válaszolta az atya. 
Hozzátette: a magyarországi ferencesek 14 különböző helyszínen szolgálnak, és bizony, nincsenek sokan, ezért is fogadják engedelmességgel a diszpozíciókat, hiszen elöljáróik felelőssége, hogy az egész provincia hatékonyan működjék. 

– Az elfogadást megkönnyíti, hogy ezekben a döntésekben a Jóisten szándéka nyilvánul meg – mondta az atya, aki visszatekintő írásában úgy fogalmazott: „hálát adok az Úrnak, hogy megajándékozott ezzel a két évvel, melyet itt tölthettem; embereket ismerhettem meg, s a lelkükben rejlő kincseket; vágyakra, szándékokra, álmokra bukkanhattam, melyeknek életre keltésében, elindulásában részt vehettem... Két év után kisebb lett ez az ország, mert a fizikai távolság ellenére az itt élők a szívembe kerültek, közel vannak hozzám. Gondjaik az én gondjaim, örömeik az én örömeim lettek. Mennyivel gazdagabb így folytatni az életünket.” 

Papp Tihamér gyermekkora óta ismeri zalaegerszegi utódját, Ocsovai Gráciánt, akit tegnap telefonon értünk utol, s kértünk bemutatkozó beszélgetésre. 
– Nógrád megyében, Szécsényben születtem, majd Esztergomban, a ferenceseknél jártam gimnáziumba. Ott erősödött meg bennem a rend iránti érdeklődés, majd miután 1987-ben pappá szenteltek, 3 éven át egyházmegyés papként végeztem szolgálatomat. A rendszerváltás után jelentkeztem a ferencesekhez, Pasaréten pedig 1991-től 18 éven át szolgáltam, eleinte káplánként és templomigazgatóként, majd amikor önálló plébániává váltunk, plébános lettem – mondta el érdeklődésünkre Grácián atya, majd így folytatta: 

– Zalaegerszegre szeretettel, nyitottsággal érkezem. Múlt heti látogatásomon a hívek is szeretettel fogadtak, a zalabesenyői Szent Anna búcsún pedig a megyés püspökkel, paptársaimmal és az önkormányzati vezetőkkel is volt alkalmam találkozni. Sok jót hallottam a zalai népről, reményekkel telve jövök a megyeszékhelyre 15-én – fogalmazott Grácián atya.   


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!