Hévíz

2017.03.16. 19:15

Jövő nyárra megújulhat Hévíz legforgalmasabb utcája

Akár már a jövő nyárra megszépülhet Hévíz főutcája.

Varga Lívia

A mintegy 800-850 millió forintra becsült beruházás keretében a tervek szerint kiszélesítik és újraburkolják az úttestet és a járdát, árnyékot adó zöldfelületet alakítanak ki, s kicserélik a mélyben futó, elöregedett közművezetékeket. A parkolókat a Széchenyi utca teljes hosszában megszüntetik, helyettük új, 50-80 férőhelyes parkolót építenek az utca elején. A fejlesztés várhatóan jövő év elején indul, és 3- 4 hónapot vesz igénybe.

Így néz ki a Széchenyi utca jelenleg. Szűk úttest, keskeny járdák, nagy forgalom

- Mivel a Széchenyi utca állami tulajdonban van, a Magyar Közút nyújtott be pályázatot a felújítására, amire bruttó 126 millió forintot nyert - bocsátja előre Papp Gábor polgármester. - Ez azonban csak az egy kilométer hosszú utca újraaszfaltozására elegendő, aminek meglátásunk szerint önmagában nem sok értelme lenne, hiszen a föld alatt futó, 40-50 éves közművezetékek elöregedtek, állandóak a meghibásodások, ezért megértek a cserére. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy még az utca felső részét aszfaltozzák, amikor az alsót már fel kell bontani. Ráadásul a csapadékvíz-elvezetés sem megoldott, a tavaly nyári heves esőzés meg is mutatta, ennek hiánya milyen károkat okozhat, ezért ezt mindenképpen ki kell építeni. A szennyvíz- és ivóvíz fővezetéket ki kell cserélni, ezzel párhuzamosan pedig szeretnénk az elektromos vezetékeket és a távközlési kábeleket a föld alá vinni, megszüntetve a kábelrengeteget. A járdák sok szakaszon szűkek, két ember is alig fér el egymás mellett. A fák nagy része pedig elöregedett, beteg, 15-20 éve ráültették azokat a csatornákra, amelyekre ránőtt a gyökerük.

A koncepciótervet nemrég fogadta el a képviselő-testület, így a tervezést a Közút mellett már az önkormányzat is elindította, a közbeszerzésen nyertes tervezőiroda pedig munkához látott. Mivel az előírások kétsávos út esetén 6,5 méteres szélességet írnak elő, a Széchenyi utca pedig helyenként csak 6 méter széles, szükséges a kiszélesítése. Ez a terv a járda esetében is, s mivel Hévíz legforgalmasabb utcájáról van szó, fontos, hogy esztétikusak legyenek a zöldfelületek is.

- Azt tervezzük, hogy mindkét oldalon másfél méteresre szélesítjük a járdákat, továbbá pihenőhelyeket, kiemelt gyalogátkelőhelyeket és árnyékot adó zöldfelületet alakítunk ki, utóbbiból olyat, ami ellenáll a károsítóknak, bírja az időjárás viszontagságait és fenntartható. Szeretnénk kényelmesebbé tenni a gyalogos közlekedést, és lassítani az autós forgalmat - sorolja Papp Gábor.

Ilyen lesz Hévíz főutcája a tervek szerint. Szélesebb úttest és járda, megújuló zöldfelületek
Fotó: Péter B. Árpád, Látványterv

A projekt teljes költségvetése bruttó 800-850 millió forint, amihez a városnak a becslések szerint várhatóan minimum 400 millió forintot kell hozzáraknia. Ehhez, mivel pályázati forrás nem áll rendelkezésre, valószínűleg fejlesztési hitelt kell felvennie az önkormányzatnak. Utóbbi összege attól függ, a Közút által elnyert összeghez mennyivel járulnak hozzá a közműtulajdonosok. A tárgyalások már megkezdődtek a szolgáltatókkal.

Mivel az úttestet és a járdát is ki kell szélesíteni s zöldfelületet kialakítani, a parkolóhelyeket (összesen 54 van) az utca teljes hosszában megszüntetnék, ott megállni csak árufeltöltés céljából lehet majd, folytatja a polgármester. Ezt kompenzálandó a víztoronynál a tervek szerint egy 50-80 férőhelyes parkolót alakítanak ki.

A beruházás a tervek szerint jövő év elején indulhat, s az időjárás függvényében a főszezon kezdetére, azaz májusra be is fejeződhet. Ez idő alatt számos, sok esetben teljes lezárásra is számítani kell a Széchenyi utcán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!