Hírek

2011.12.07. 08:00

’’A vérveszteség miatt csak foszlányokra emlékszem, de a mentő gyorsan érkezett’’

Életmentő diplomát adományozott a helyi mentőállomás dolgozóinak Pálffy János Barna. A gyenesdiási férfi e különleges, egyedi módon köszönte meg a gyors és szakszerű segítséget.

Sámel József

- Épp a lábszáramon lévő fekélyemet szerettem volna újrakötözni, ám amikor a kötést levettem, szabályosan ömleni kezdett a vérem - idézte a történteket a beteg. - A vérzést nem tudtam csillapítani, de mobiltelefonommal értesítettem a mentőket, akik azonnal küldték a segítséget. A vérveszteség miatt csak foszlányokra emlékszem, de az biztos, hogy a mentő nagyon gyorsan a lakásomra ért, s míg elláttak, hívták az esetkocsit. Nekik köszönhetem az életem. Országszerte biztosan sok hasonló eset történik, de a megmentettek elismeréssel tartoznak a mentősöknek.

Varga István, a keszthelyi mentőállomás vezetője az eset kapcsán úgy fogalmazott: kollégái a munkájukat végezték - s örültek a köszönetnek.

- Mindig öröm, ha sikerül valakit megmenteni, pláne, ha visszajelzés érkezik - mondta, majd elárulta: az 1934-ben alapított, utoljára 1975-ben felújított keszthelyi állomáson évi 11-12 ezer volt az esetek száma, míg a betegszállítást is végezték, most körülbelül ötezerszer vonulnak évente. Négy autóval (köztük egy esetkocsival) dolgoznak, létszámuk 30 fő.

- Autóink állapota átlagos, a felszereltségük jó, bár a műszerek öregszenek - folytatta. - Új, az ellátás színvonalát javító műszereket leginkább támogatásból tudunk venni.

Az ellátási terület nagy, az egykori járással megegyező.

- Keszthelyen az idegenforgalmi szezonban jóval több a feladat, télre azonban visszaáll az esetszám - folytatta. - Az M7-es autópálya sok munkát nem ad, de előfordul, hogy távolabbi településeken kell besegítenünk. Az eseteink közt a közúti, illetve háztartási balesetek a leggyakoribbak, de mentettünk például a balatonszentgyörgyi buszos tragédiánál is.

Varga István úgy fogalmazott: kollégáival együtt nap mint nap fáradhatatlanul végzik a munkát, mely kiszámíthatatlan, s melyben soha egyetlen percre sincs, nem is lehet megállás.


A Keszthelyi Televízió felvétele





Az összefogás ereje

A Zalai Hírlap karitatív adománygyűjtése hatalmas megyei összefogást eredményezett az elmúlt években. Két évvel ezelőtt a tragikus sorsú Simon József életén sikerült változtatni, a beteg testvérét egyedül nevelő fiú akkor új lakásba költözhetett. Sajnos Józsit idén nyáron elvesztettük, ám ő azon szerencsések közé tartozott, aki megtapasztalhatta az emberek jóindulatát. Tavaly az iszapkataszrófa áldozatai is érezhették a zalaiak segítőkészségét, s reményeink szerint idén a mentőszolgálat is jelentős támogatásban részesül. Az adománygyűjtés kapcsán azonban még egy felhívással élnénk. Várjuk azok jelentkezését, akik elmesélnék: amikor bajba kerültek, hogyan segítettek rajtuk a mentősök. 

Olvasóink felajánlásait a következő bankszámlaszámra várjuk:
12092309-00107259-00100003
Közlemény: Adomány

Rovatunk további hírei itt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!