Hírek

2013.06.18. 17:22

A múzeumok éjszakáján Zalában

Zala megye - Szombaton nem zárnak be, hanem színes programokat kínálnak a zalai intézmények is a múzeumok éjszakáján.

Zalaegerszegen több helyszínen és időpontban, folyamatosan zajlanak majd az események szombaton délutántól az éjszakai órákig - foglalható össze Kaján Imre megyei múzeumigazgató és munkatársai keddi, a programokról tartott sajtótájékoztatója alapján.

Kaján Imre múzeumigazgató a bicikli fából készült ősét mutatja be, Kiss Benedek, Schlanger Márton, Hajós Bálint és Kovács László társaságában. Fotó: Pezzetta Umberto

A Göcseji Múzeum kertjében az előző évekhez hasonlóan 18 órától múzeumpedagógiai célú játszóházak nyílnak. A látványtárban 19-től 22 óráig bemutatókat tartanak játékokból, néprajzi, művészettörténeti és történeti dokumentumokból. Közben koncertek követik egymást az épület előtt. Idén formabontó tárlatvezetés lesz 18 és 20 óra között Németh Jánossal az állandó kiállításán, 19.30-tól pedig ugyancsak tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők az Így éltünk a hetvenes években című időszaki kiállításon.

Tavaly nagy sikere volt a rabomobilnak, ezért idén is büntetlenül utazhatnak rajta a kíváncsiak, továbbá kipróbálhatják a bicikli fából készült ősét is a Mindszenty téren. Mód lesz jelmezes fotózásra a folyosón. A Falumúzeumhoz busz indul 21, 22.30 és 24 órakor, ott pedig göcseji betyárkalandokat mutatnak be színjáték formájában. A törvényszék épületét is megnézhetik a látogatók, a Városi Hangversenyteremben pedig Bukta Imre kiállítását mutatják be, szóban és az alkalomra készült performansz keretében.

Nagykanizsán a Thúry György Múzeum tervezett éjszakai programjairól Száraz Csilla igazgató tartott sajtótájékoztatót kedden. Az események 17 órakor veszik kezdetüket a múzeum udvarán a Kincskereső Kalandtúra  Keresd az elsüllyedt kincsesládát! című játékos vetélkedővel, melyhez háromfős csapatok jelentkezését várják. Egy órával később, 18 órakor pedig egy ragyogó tárlat nyílik Tengerre magyar!  Fiume magyar emlékezete címmel Skultéty Csaba gyűjteményéből. A kikötői hangulatot idéző kiállítás elsősorban magyar vonatkozásban mutatja be Fiume városát. Délután öt órától a múzeum udvarán az Adria Udvarban kézműveskedhetnek kicsik és nagyok. Este fél 9-kor kerül sor a városi diákszínpad Csiky Gergely: A nagymama című előadására, 22.30-kor pedig a Hot Club of Hungary lép fel. Jelen lesz mozgó könyvtári szolgáltatással a Halis-könyvtár, Fiuméval és annak magyar vonatkozásaival kapcsolatos könyveket lehet majd kölcsönözni.

Keszthelyen minden múzeum részt vesz a szombati programban. A Balatoni Múzeumban 18 órától tárlatvezetések, foglalkozások segítségével tekinthetnek be a látogatók az intézmény életébe. A Helikon kastély 19 órakor nyitja kapuit, majd bemutatják az intézményben, a Vadászati Múzeumban, a Hintómúzeumban látható tárlatokat, és a pálmaház virágait. A Georgikon Majormúzeum családi programokat kínál, a veterán gépek és az élménygazdaság mellett tűzgyújtás és táncház várja az érdeklődőket. A Balaton Színház a svéd kultúrából kínál ízelítőt, kiállítással, irodalmi esttel, zenével. A Belvárosi Múzeumok (Babamúzeum, Történelmi Panoptikum, Játékmúzeum, Erotikus panoptikum, Nosztalgia és Giccs múzeum) számos programot kínál. A Játékmúzeumban ez alkalommal debütál az ország első legókiállítása, s ekkor avatják a dr. Liposits Elemér, keszthelyi orvos hagyatékából kialakított rendelőt. Várja a vendégeket szombaton a Szendrey Júlia emlékszoba is, a Rádió és Televízió Múzeum, a Múzeum Zoo, s első alkalommal a Kályhák Háza is.

Gyenesdiáson a Pásztorház, a Kályhamúzeum, a Darnay-pince, a Szent Ilona-kápolna tart nyitva szombaton18 órától, az érdeklődők megtekinthetik a Községházán lévő kiállításokat is.

Söjtörön, Deák Ferenc szülőházánál rendeznek programot szombaton 20 és 23 óra közt. Gyertyafényes tárlatvezetésen mutatják be a haza bölcsének lakóhelyét. Közben zenei műsorok hangzanak el, és a vendégek megkóstolhatják Deák kedvenc süteményét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!