Hírek

2014.09.18. 05:59

Árvíz - Harmadfokra emelték az árvízi készültséget a Zalán, ma tetőzik a folyó

Csütörtökre virradóra a Zala Zalaapátinál átlépte a harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentő 330 centiméteres vízszintet - derül ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának adataiból.

Mirkó Imre

A folyó vízszintje 24 óra alatt mintegy 80 centimétert emelkedett, reggel hét órakor 335 centiméteren állt. A vízszint most 335 cm, az előrejelzések szerint a tetőzés során még maximum 2 cm-el növekedhet, utána megkezdődhet a lassú apadás.

Felkészülten várta az árhullámot a Nyugat-Dubántúli Vízügyi Igazgatóság Kis-Balatoni Üzemmérnöksége.

- Megelőző beavatkozásokat végeztünk – mondta el Presír József üzemmérnökség vezető. - Megerősítettük a töltéseket: kavicsterítést végeztünk a töltéskoronán, kétszáz méter hosszan töltésmagasítás történt, összesen 5000 homokzsákot töltöttünk meg, ezekből készenlétben is vannak még, bár magasabb árhullámra készültünk. A nyíregyházi Vízügyi Igazgatóságról 24-en érkeztek segíteni: ők a figyelőszolgálatban, homokzsáktöltésben vettek részt, és a csak csónakkal megközelíthető töltések erősítésében segítettek. Lakóépületeket nem érint az árhullám, a tetőzésre ma délután számítunk - ismertette az aktuális helyzetet a Kis-Balatoni Üzemmérnökség vezetője.

 

Tisztítószereket osztott Letenyén az Ökumenikus Segélyszervezet


Letenye - Csütörtökön tisztítószereket osztott Letenyén az Ökumenikus Segélyszervezet. A csomagban főleg olyan higiéniai termékek voltak, amelyekkel tovább folytathatják a takarítást a szeptemberi felhőszakakadás során súlyos károkat szenvedett házak lakói. Az ökumenikusok a segélycsomagokat saját katasztrófakeretükből vásárolták, mint megtudtuk, országszerte zajlik a gyűjtés is.

Letenyén folyamatosan zajlik az árvíz, belvíz utáni kárfelmérés. Az önkormányzat bizottsága első körben készpénzben gyorssegélyt utalt ki az érintetteknek. Második körben kerül sor a házak kárfelmérésére, amelyet követően ismét pénzt kapnak a letenyei károsultak.
A segélyszervezet kedden 50 rédicsi árvízkárosult család számára adott át hasonló, összesen 500 ezer forint értékű adományt.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az árvízi helyzet kialakulása óta folyamatosan kapcsolatban van a helyszínen a legkritikusabb helyzetben lévő települések polgármestereivel és az illetékes hatóságokkal.

Kapcsolódó anyagok:

Apadnak a folyók Zala megyében - Az épületeket fertőtleníteni kell a vízbetörések után

Katasztrófavédelem: Az árvíznek még nincs vége

A keddi, lassan apadó árvízi helyzet

Árvízi helyzetjelentés Zala megyéből hétfőn

Árvízi helyzetjelentés Zala megyéből vasárnap

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!