Hírek

2014.09.17. 06:13

Árvízhelyzet Zalában - Katasztrófavédelem: Az árvíznek még nincs vége

Zalában már mindenütt folyamatosan apadnak a vízfolyások, az elmúlt napok rendkívüli vízállásai miatt azonban továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, folyamatosan figyelik a gátakat - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán az MTI érdeklődésére.

Cseresznyés Dániel elmondta: a kilenc zalai záportározónál figyelőszolgálat működik, 18 ember folyamatosan felügyeli a gátakat. A Mura, a Kerka és a Kebele jelentős áradásai miatt a folyók gátjait 32 ember járja éjjel-nappal, hogy időben észleljék az esetleges problémákat, de szerdára virradó éjjel mindenütt normalizálódott a helyzet.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának szerda reggeli adatai szerint a Mura teljes magyarországi szakaszán továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Murakeresztúrnál, a kedd reggeli tetőzés után mintegy fél métert csökkent a vízszint. A folyón 533 centimétert mutatott nyolc órakor a vízmérce. Kedd reggel 584 centiméteren tetőzött itt a Mura, az 1972-ben mért 568 centiméteres eddigi rekordszint felett. Murakeresztúron a Kossuth Lajos utcában a helyi önkéntes tűzoltók egy lakóépület pincéjéből távolítottak el jelentősebb mennyiségű vizet.

Letenyénél ugyancsak jelentős apadás mutatkozik, nyolc órakor 468 centiméter volt a vízállás, a hétfő ékszakai tetőzéstől már csaknem egy méterrel alacsonyabban. Hétfőn éjfélkor 554 centiméter volt az új rekordszint, az 1972-es, eddigi legnagyobb adatnál 40 centiméterrel magasabban.

A Principális-csatornán Nagykanizsánál szintén harmadfokú árvízvédelmi készültség érvényes még, a vízfolyás csak nagyon lassan apad.

Szerda reggel nyolc órakor 264 centiméteren állt a vízmérce, ami csupán hat centiméterrel alacsonyabb a vasárnap délelőtti tetőzéséhez képest. A csatorna vize 1993-ban volt korábban a legmagasabb szinten, akkor 248 centiméteres vízállást mértek.

Útinform - Aktuális forgalomkorlátozások az ár- és belvíz helyzet miatt

Zala megyében (3 db):

A 74-es főút, Nagykanizsát elkerülő szakasz, az 1+400-5+500 km között lezárva 2014.09.13. 2.00-től.

A 6804-es jelű út, Nagykanizsa-Kiskanizsa városrész, a 0+155-1+540 km között lezárva 2014.09.11. 14.30-től.

A 7538-as jelű út, Murarátka térsége, 4+900 km-nél lezárva 2014.09.14. 9.00-től.

 

07:00 - Helyreállítják a vasútvonalakat

Több helyen is elmosta a pályaszakaszt az ár, most helyreállítják a vasútvonalat.

Zalaegerszeg-Rédics vasútvonal helyreállítása Lentiben. A nagy esőzés több helyen is elmosta a pályaszakaszt.

Fotók: Tánczos Gábor

 

09:15 - Pincében állt a víz Murakeresztúron

Murakeresztúron, a Kossuth Lajos utcában a helyi önkéntes tűzoltók egy lakóépület pincéjéből távolítottak el jelentősebb mennyiségű vizet.

10:17 - Az árvíznek még nincs vége

Sajtótájékoztatón számolt be az elmúlt napok eseményeiről és a következő napok feladatairól a nagykanizsai hivatásos tűzoltó-parancsnokságon a Katasztrófavédelmi Régiós Irányítási Törzs. Zala megyében lassú apadásra kell számítani, Baranya és Somogy megyében pedig megelőző védekezési munkálatokat végeznek.

Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató ismertette, hogy az özönvízszerű esőzések következtében országszerte 15 megyében 198 településen kellett vízkárok miatt beavatkozni, az esetek között árvíz, belvíz, talajvíz és földcsuszamlások is voltak. Országszerte összesen 287 embernek kellett elhagynia az otthonát, hat települést pedig elzárt a víz. A tábornok hangsúlyozta azonban, hogy ezekre a településekre megfelelő mennyiségű gyógyszert és élelmiszert juttattak el, illetve hogy a rendőrség munkájának köszönhetően nem történtek bűncselekmények sem. Kiemelte, hogy a védekezés során a lakosság is támogatta a munkálatokat, tömegek vettek részt a védekezésben.

A katasztrófavédelem hivatásos állománya mellett önkéntes tűzoltók, polgárőrök, önkéntes mentőszervezetek, rendőrök dolgoztak. Elmondta, hogy országszerte 430 ezer homokzsákot építettek be, 6500-an vettek részt a védekezésben, és eközben Horvátországba is útnak indult 200 ezer homokzsák, segítve az ottani munkálatokat. A főigazgató kiemelte, hogy Szlovéniával példa nélküli együttműködés zajlott, amikor a Magyarországról megközelíthetetlen településekbe Szlovénián keresztül jutott el a segítség. A védekezés során újdonság volt a drónok bevetése, ezekkel nehezen megközelíthető helyeket is feltérképezhettek, illetve elöntési modelleket készítő szoftvereket is alkalmaztak.



Kossa György tűzoltó dandártábornok, országos iparbiztonsági főfelügyelő, az irányító törzs parancsnoka röviden ismertette az elmúlt napok eseményeit. Öt megyében is kéthavi csapadékmennyiségnek megfelelő eső esett, a víztározók megteltek. Egyet leengedtek, egyben csökkenteni kellett a vízszintet, jelenleg az összes tározó biztonságosan üzemel. A Katasztrófavédelmi Régiós Irányítási Törzs irányításával több mint ezer ember védekezett az elmúlt napokban Zala megyében, hatvan munkagép segítségével. Jelenleg az erők átcsoportosítása zajlik a Mura és a Dráva találkozási pontjához.

Egri Gyula tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy már augusztus közepe óta védekeznek a Principális-csatornán. A megyében 12 településen volt intenzív védekezés, Lentiből 124 embernek kellett elhagynia az otthonát, de azóta hazatérhettek. A Vas megyei katasztrófavédelmi igazgató, dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes ismertette, hogy a Rábánál korábban mederkotrást végeztek, ami nagyban segítette a mostani munkálatokat. A megyében Szakonyfalu vált megközelíthetetlenné de a lakosság ellátása biztosított volt. Csákánydoroszlóra tizennyolc ember még mindig nem térhetett haza. Körmenden súlyozni kellett egy hidat, hogy kibírja a víz terhelését. Az igazgató kiemelte, hogy a megyében 460 önkéntes vett részt a munkálatokban. Azok a rendszerek, amelyeket az egységes katasztrófavédelmi szervezet megalakulása óta alakítottak ki, nagyszerűen működtek.

A Rába menti települések mindegyikén készenlétben állt a homok és a homokzsák is, ez nagyban megkönnyítette a védekezést. Rigó Csaba, a Zala megyei kormányhivatal vezetője, egyben a megyei védelmi bizottság vezetője megköszönte a katasztrófavédelemnek, hogy Zala megyében minden rendelkezésre állt a védekezéshez, a települések semmiben nem szenvedtek hiányt. A Zala megyei rendőrfőkapitány, Szukics Ferenc elmondta, hogy a rendőrök amellett, hogy részt vettek a kitelepítésben, őrizték és védték is a hátrahagyott javakat, értékeket. A teljes árvízi védekezésben mintegy 960 rendőr vett részt.

A tájékoztató végén Bakondi György arra figyelmeztetett, hogy az árvíznek még nincs vége: lassú apadásra kell számítani. A gátakon, védműveken folyamatos figyelőszolgálatot látnak el, azok ugyanis vízzel telítődnek, átáznak, szivárgások, buzgárok alakulhatnak ki. Mindenhol elegendő erő marad ahhoz, hogy az ideiglenes gátak sérülése esetén beavatkozhassanak a helyszínen. Elmondta azt is, hogy Baranya és Somogy megyében is megelőző védekezés kezdődött a Mura, a Dráva és a Principális-csatorna találkozásának háromszögében.

 

11:38 - A Mura apad, a Zalán azonban jelentős az áradás

A rekordvízállás után jelentősen apadt szerdára a Mura, ahol továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Zalán ugyanakkor nagy tömegű árhullám vonul le, ami néhány óra alatt egy méterrel emelheti meg a vízszintet - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán az MTI-vel.

A Mura Letenyénél jelentősen apadt a hétfő esti 554 centiméteres rekord vízálláshoz képest, szerdán 10 órakor 467 centiméteren állt a vízszint. Murakeresztúrnál a folyó kedd reggel 8 órakor tetőzött, szintén rekordot döntő, 585 centiméteres szinten, szerda reggelig azonban már több mint fél métert apadt, délelőtt tíz órakor 529 centiméteren állt a vízmérce.

A folyó teljes szakaszán további zavartalan apadás várható, de a harmadfokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. A vízügyi szakemberek előrejelzése szerint várhatóan szombatra csökken az elsőfokú készültségi szint, vagyis 380 centiméter alá a vízszint.

A huszonöt zalai vízügyi szakembert a többi vízügyi igazgatóságtól átvezényelt százhúsz műszaki szakember egészíti ki. Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári és Murakeresztúr állami védvonalain továbbra is fokozott védekezési feladatokat látnak el, Murakeresztúron buzgár, fakadó víz, szivárgó víz vagy csurgások esetére 25 ezer töltött homokzsákot tároltak be, de a homokzsákokból épített ideiglenes védműveket - az apadástól függően - mindenütt elbontják.

A Zalán kedd éjfélkor Kehidakustány térségében 213 centiméteres magassággal tetőzött, szerda reggelre azonban csak egy centimétert apadt a víz szintje. Nagy tömegű árhullám vonul le a folyón, ezért szerda reggelre intenzívebbé vált a vízszintemelkedés Zalaapátinál. A szakemberek számításai alapján a Zala a 330 centiméteres magasságot jelentő harmadfokú készültséget meghaladó szinten, várhatóan 380 centiméter körül tetőzik majd késő délután. A folyó vízszintje délelőtt tíz órakor ott még csak 276 centiméter volt.

A Zalán jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a vízügyi szakemberek, a gátőrök folyamatosan járőröznek, figyelőszolgálatot látnak el a kritikus szakaszokon. Zalaapátinál a jobb parti töltést nyúlgát építésével erősítik meg.

A Kis-Balatonnál változatlanul négy belvízvédelmi szakaszon folyik védekezés, harmadfokú készültség mellett nyolc szivattyútelepen folyamatos a belvíz átemelése. Eddig már 1,6 millió köbmétert szivattyúztak át. A belvíz belterületet, lakóházakat továbbra sem veszélyeztet, ugyanakkor 440 hektárnyi mezőgazdasági terület áll víz alatt.

 

Árvízi helyzetjelentés Zala megyéből vasárnap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!