Hírek

2015.04.16. 07:49

Budapestre szállították a zalaegerszegi lány gyilkosát - Furcsaságok B. Barnabás pszichiátriai vizsgálata körül (frissítve)

Zalaegerszeg - Budapestre szállították megfigyelésre B. Barnabást. A 21 éves zalaegerszegi fiatalember szombaton este megölte volt barátnőjét a megyeszékhelyi parkerdőben.

Arany Gábor

A fiatalember ügyvédje, dr. Slezák József érdeklődésünkre közölte, B. Barnabást az Igazságügyi Megfigyelő és Elmeorvosi Intézetbe (IMEI) szállították, mégpedig a büntetés-végrehajtási intézet vezetőjének javaslatára. Mint emlékezetes, az előzetes letartóztatásról kedden döntött a nyomozási bíró. Az ügyvéd már ekkor indítványozta védence ideiglenes elmeorvosi vizsgálatát, de a bíró úgy látta, ezt szakértői véleményre alapozva lehetne elrendelni. A büntetés-végrehajtási intézetben tapasztaltak alapján már a parancsnok döntött arról, hogy az IMEI-be küldi B. Barnabást.

A megfigyelés időtartam nem tudható, de nem akadályozza a nyomozást, B. Barnabás kihallgatására sor kerülhet.

Az ügyvéd úgy fogalmazott, védence erős öngyilkossági hajlamát támasztja alá a sármelléki balesete is.

Mint emlékezetes, B. Barnabás miután megölte barátnőjét, a parkerdőből visszament a Kovács Károly téren leparkolt autójához és elindult a 76-os úton a Balaton felé. Közben több telefont lebonyolított. Beszélt budapesti barátjával is, akivel közölte, megverte a lányt és meghalt.

B. Barnabás Sármellék és Fenékpuszta között szenvedett balesetet. Innen a keszthelyi kórházba került, majd fejsérülése miatt koponya CT-vizsgálatra Zalaegerszegre hozták.

Bár szóltak arról híresztelések, hogy B. Barnabás itt próbált elszökni, de ezt az információnkat a rendőrség cáfolta.

Tény, szökésnek azért sem minősülhet az eset, mert ekkor még nem volt őrizetben. A fiatalember egyébként a vizsgálóból hiányos öltözetben futott ki a folyosóra és próbált elfutni, de az egyik ajtónál már utol is érték a rendőrök. Ezt követően szoros felügyelet alá került, majd őrizetbe.

A CT egyébként nem állapított meg nála komolyabb sérülést. Hétfőn pszichiátriai, majd neurológiai vizsgálaton esett át, aztán visszakerült a traumatológiára, ahonnan kedden vitték a nyomozási bíró elé.

Mint már megírtuk, azon a tragikus estén a Kovács Károly térről indultak el gyalog a fiatalok. Több hír kereng a városban, hogy megfordultak a Zala Plázánál is és többen felfigyeltek a veszekedő lányra és fiúra. Az épület előtt is vitatkozó párról azóta kiderült, nem B. Barnabásék voltak. Az biztos, útjuk a parkerdőbe vezetett, a hely ilyen esti órán meglehetősen kihalt, de a közvilágítás működik a gyalogúton. A gyilkosság helyszínétől nem messze szoktak éjfél előtt összeverődni a fiatalok, mielőtt buliba indulva elfogyasztják a közeli áruházban megvásárolt innivalójukat.

A történet egyéb részletei több, egymást megerősítő forrásból is eljutottak szerkesztőségünkhöz. E szerint a pszichiátriai szakvéleményt készítő orvos a vizsgálat alkalmával ingerült hangon megpróbálta a rendőröket eltávolítani a helyiségből a fiatalember közeléből. Sőt az is felmerült, hogy értesítette B. Barnabás egészségügyi dolgozó édesanyját, hogy találkozhasson a fiával. Erre végül ott nem került sor.

Az orvos – vélhetően a minél alaposabb szakvélemény érdekében – az áldozat két barátnőjével is találkozott. A nem túl barátságos hangvételűvé fajuló beszélgetés során azonban törekvése főleg arra irányult, hogy a gyilkosság áldozatáról kialakítandó dehonesztáló képhez találjon érveket. Ezt követően B. Barnabás visszakerült a traumatológiára, ám ennek kapcsán az ott dolgozó kollégáival is konfliktusba került a pszichiáter orvos.

A történtekről érdeklődtünk megyei kórházban, de nem kívánták az információt sem megerősíteni, sem cáfolni. A főkapitányság érdeklődésünkre először hasonló választ adott, majd később azt közölte: az üggyel kapcsolatos minden egyéb - a nyomozás során feltárt, felmerült jogsértést - a büntetőeljárásról szóló törvény szerint vizsgál a rendőrség.

Előzmények:

Bíróságon a zalaegerszegi lány gyilkosa (fotók, videó)

Részletek a parkerdőben meggyilkolt lány ügyében

Megöltek egy 18 éves gimnazista lányt Zalaegerszegen, a feltételezett elkövető balesetet szenvedett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!