Hírek

2016.01.04. 16:20

Ónos esőre figyelmeztet az előrejelzés!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre másodfokú, narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki Zala megye területére.

Az előrejelzés szerint az ország dél-nyugati felében, köztük Zala megyében is ónos esőre kell számítani. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az egy millimétert akar tartós (több órás) ónos eső is előfordulhat. Az ónos esővel érintett területeken csúszós útszakaszokra kell számítani. A téli időszakban, amikor enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, gyakran előfordul, hogy először csak a légkör fölső rétegei melegszenek fel, míg a talaj és a talaj-közeli levegő hőmérséklete még fagypont alatt marad. Ez a helyzet ónos eső kialakulásához vezethet, ami a síkosság legalattomosabb fajtáját okozza. Elég egy kevés eső és néhány perc alatt tükörsima jégpáncél vonja be az utakat. Ha azt észleljük, hogy a hőmérséklet fagypont alatti és az eső esik, akkor számíthatunk jégréteg kialakulására, emiatt körültekintően és fokozott óvatossággal közlekedjünk, mind gyalogosan, mind gépjárművel. Elindulás előtt tájékozódjunk az aktuális időjárási helyzetről, és az utak állapotáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!