Hírek

2017.07.30. 18:30

Csónakot a vízre! - Több szabadidős programot is szervez a kerkaszentkirályi alapítvány

KERKASZENTKIRÁLY Három vízfolyást érintettek annak a raftingtúrának a résztvevői, melyet tegnap tartottak a határ menti térségben.

Gyuricza Ferenc

A helyiek által csak Adoványnak nevezett Lendva-patakon szállt vízre az 51 fős társaság, majd a Kerka érintésével egészen a Muráig evezett le. Viszonylag rövidke távot tettek meg, alig 12 kilométert eveztek, ám a túra így is több órán át tartott. Muraszemenye közelében szálltak partra. – Próbálunk a nyárra több különböző szabadidős programot szervezni, s miután most kifejezetten jó idő van a csónakázásra, meghirdettük ezt a túrát – foglalta össze röviden a Kerkaszentkirály Községért Kulturális Alapítvány elnöke, Völgyi Éva Csilla.

– Örömmel láttuk, hogy van érdeklődés a rafting iránt, nemcsak helyiek vesznek részt ezen az evezésen, érkeztek Resznekről, Lovásziból és Tormaföldéről is. Völgyi Éva Csilla hozzátette: Zala e részében ezek a patakok és folyók járhatók csónakkal. A Mura a gyönyörű környezet miatt fantasztikus élmény, de a Kerkának és az Adoványnak is vannak szépségei. Folytatás A Kerka... címmel a 2. oldalon.

Csónakokkal a Lendva-patakon. A raftingtúra résztvevői mintegy 12 kilométeres távot tettek meg Fotó: Gyuricza Ferenc

- A Murának vannak olyan kavicságyai, amelyeken kicsit meg lehet pihenni, sőt ott akár még fürdeni is lehet - folytatta az alapítványi elnök. - Másutt viszont erős a sodrása, ott nem ajánlatos elhagyni a csónakot.

Az 51 fős csapat hat csónakkal vágott neki a túrának. Minden egyes csónakba minimum négy felnőtt került, mert az evezés miatt így volt célszerű az erőket elosztani. Az egyik túravezető Völgyi Péter volt, aki többször is végigjárta már a kijelölt szakaszt.

- Az Adovány felső szakaszain is jól lehet csónakázni, Lendváról is indulhattunk volna akár - fejti ki. - Az viszont időben és távolságban is sokkal hosszabb lett volna, egyelőre ennyi is elég. Majd meglátjuk, hogy lesz-e érdeklődés egy esetleges hosszabb túrára is a jövőben.

A lovászi Jánosi Zsuzsanna és Póka György is csatlakozott a túrázókhoz, számukra sem ismeretlen a rafting, a Murát 2009-ben próbálták ki, akkor egészen a Somogy megyei Őrtilosig eveztek.

- Életre szóló élmény volt, a mai napig gyakran emlegetjük - mondta Jánosi Zsuzsanna. - Azt a saját egyesületünk szervezte, a Kerka-völgye Baráti Kör, s a táv miatt két napig tartott. Most, mikor tudomást szereztünk erről a lehetőségről, az egyesület tagjai közül többen is úgy döntöttünk, hogy megint részt veszünk egy kis evezésen.

Közben azt is megtudtuk: a Kerkán és a Murán mások is szerveznek vízitúrákat, egyre kedveltebb turisztikai célpont ez a térség. A közelmúltban a Zala Zöldje, Mura Árja Egyesület invitálta az érdeklődőket a Kerkára, ők akkor kenukkal járták végig a patakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!