Hírek

2015.07.06. 17:10

Afrikai hőség tört ránk

Az egész ország területére harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a nagy hőség miatt.

Horváth-Balogh Attila

A kánikulát nehezen bírók kálváriájának szerdán egy hidegfront vet véget, a csapadék szempontjából a meteorológus szerint Zala a szerencsésebb megyék közé tartozik majd. Ember, állat és növény egyaránt nehezen bírja már napok óta tartó hőséget, mely az előrejelzések szerint ma tetőz.

Debreczeni Evelin és Horváth Levente Nagykanizsán, az Erzsébet téri szökőkútnál élvezte a hűsítő habokat hétfőn. Fotó: Szakony Attila

– Az idős emberek jobb, ha ezeket a napokat a lesötétített, hűvös szobában töltik és ha mindenáron ki kell menniük a szabadba, akkor ezt csak rövid időre teszik meg – hallottuk dr. Dénes András nagykanizsai háziorvostól. – Mindenki másnak ajánlott ilyenkor napi egy literrel több folyadékot, azaz 3,5-4 litert fogyasztani. Azt gondolom, a legszerencsésebb, ha tiszta vizet, szénsavmentes ásványvizet iszunk, vagy ízesítetlen teát. Persze, még az egészséges embereknek sem ajánlott túl sokat a napon tartózkodni, főleg 11 és 15 óra között. Fontos a jól szellőző ruházat és étkezésben is a könnyű ételeket részesítsük előnyben, mert a melegben az emberi szervezet a nehéz ételeket még a szokásosnál is nagyobb erőfeszítés árán dolgozza fel. Ha pedig fürdőzünk, lassan szoktassuk a napozás során felforrósodott testünket a hűvösebb vízhez, ellenkező helyzetben szívbénulás következhet be, gondoljunk csak azokra a halálesetekre, amelyek akkor következtek be, amikor valaki vízibicikliről ugrik a tó vizébe. A kánikulát nehezen bírók kálváriájának szerdán egy hidegfront vet véget, a csapadék szempontjából a meteorológus szerint Zala a szerencsésebb megyék közé tartozik majd. Ember, állat és növény egyaránt nehezen bírja már napok óta tartó hőséget, mely az előrejelzések szerint ma tetőz.

– Az idős emberek jobb, ha ezeket a napokat a lesötétített, hűvös szobában töltik és ha mindenáron ki kell menniük a szabadba, akkor ezt csak rövid időre teszik meg – hallottuk dr. Dénes András nagykanizsai háziorvostól. – Mindenki másnak ajánlott ilyenkor napi egy literrel több folyadékot, azaz 3,5-4 litert fogyasztani. Azt gondolom, a legszerencsésebb, ha tiszta vizet, szénsavmentes ásványvizet iszunk, vagy ízesítetlen teát. Persze, még az egészséges embereknek sem ajánlott túl sokat a napon tartózkodni, főleg 11 és 15 óra között. Fontos a jól szellőző ruházat és étkezésben is a könnyű ételeket részesítsük előnyben, mert a melegben az emberi szervezet a nehéz ételeket még a szokásosnál is nagyobb erőfeszítés árán dolgozza fel. Ha pedig fürdőzünk, lassan szoktassuk a napozás során felforrósodott testünket a hűvösebb vízhez, ellenkező helyzetben szívbénulás következhet be, gondoljunk csak azokra a halálesetekre, amelyek akkor következtek be, amikor valaki vízibicikliről ugrik a tó vizébe. Dr. Dénes András egy másik fontos dologról is beszélt: jól tesszük, ha a hűtött üzletközpontokban pihenünk meg, ha már nem bírjuk tovább a hőséget, ugyanis a klíma nem csak a hőmérsékletet, hanem a páratartalmat is csökkenti. A magas léghőmérséklet esetén megnő a páratartalom, ami a szervezet oxigénfelvételét csökkenti, s közvetve hozzájárul a szív-érrendszeri betegségek miatti halálozáshoz. Sajnálatosnak nevezte, hogy ennek ellenére a legtöbb orvosi rendelőben nincs klímaberendezés, ami pedig az ott tárolt gyógyszerek eltarthatósága szempontjából is fontos lenne, ugyanis a túl magas hőmérsékleten a hatóanyagok elbomlanak.

A kánikula és a csapadékhiány egyelőre inkább csak a sekélyen gyökerező zöldségféléken hagy nyomot, a szántóföldi növények még egy ideig bírják a gyűrődést, ugyanis a mélyebb talajrétegekben van elegendő nedvesség. A magas léghőmérséklet más bajt okozhat – tudtuk meg Tóth Istvántól, a Novamag Zrt. vezérigazgatójától.

– A kukoricatermést veszélyeztetheti az extrém hőség, szakmai nyelven a légköri aszály miatt ugyanis eléghetnek a pollenek és nem lesz, ami megporozza a termőt – árulta el. – Ha tartósan 35-40 Celsius fok fölött marad a hőmérséklet, nem telnek ki a csövek, illetve a búza és az árpa egyszerre érik, ami betakarítási nehézségeket eredményezhet. Másfelől viszont épp az aratás szempontjából kedvező is a nagy meleg és a csapadékmentesség...

 

Meddig tart még a kánikula?

Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa érdeklődésünkre elmondta: megyénkben várhatóan szerdán, a nap második felében mérséklődik a hőség, amit a Délnyugat-Európát elárasztó, tengelyével fokozatosan a kontinens keleti részei felé tolódó afrikai eredetű meleg levegő okoz. A megkönnyebbülést hozó hidegfront a Brit-szigetek felől várható, mely szerdán éri el hazánkat. Előtte ma még 35 és 38 Celsius fok közötti hőmérsékletre számíthatunk, ami csütörtökre 27-28 fokra mérséklődhet a front hatására. Eső, zápor és zivatar is kialakulhat szerdán, szintén az esti óráktól kezdődően – Zala e tekintetben akár a szerencsésebb megyék közé is tartozhat, mert a csapadék mennyisége elérheti a 15-20 millimétert is, míg az ország többi megyéjében átlagosan 5-10 milliméter várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!