Hírek

2016.07.06. 14:21

Az államra is számítanak - Innovációs központ létrehozását tervezik a településen

Gelse – Az urnafal megépítése után idén több fejlesztés megvalósítását is célul tűzték ki a közép-zalai községben.

Szabó Zsófia

Szegedi Ferenc, a település első embere elmondta: a huszonnégy férőhelyes urnafalat a ravatal keleti részén alakították ki. A munka dandárjával már végeztek a szakemberek, jelenleg a tereprendezés és a virágosítás zajlik.

– A beruházás önerőből történt – jelezte Gelse polgármestere. – Abból a hét és fél millió forintos keretből, amit a temető korszerűsítésére különítettünk el. Az urnafalat úgy építtettük meg, hogy szükség esetén bővíthető is legyen.

Szegedi Ferenc hozzátette: a soron következő feladat a ravatalhoz vezető útszakasz és a sírok közt lévő kavicsos feljárók aszfaltozása lesz.

A nemrégiben elkészült urnatemető környezetének tisztántartásáért Doszpoth Anikó (balról) és Rózsa Zoltánné felel. Fotó: Szakony Attila

A falu központjában lévő védőnői szolgálat épületére is ráfér a felújítás. A külső-belső tatarozást pályázati támogatásból finanszíroznák, csakúgy, mint a rendelő eszközparkjának bővítését.

– Emellett hasznosítanánk azt az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant is, amelyben korábban a varroda és a bölcsőde működött – folytatta Szegedi Ferenc. – Olyan innovációs központ kialakítását tervezzük, ami egyszerre adna otthont feldolgozóüzemnek, alkotó műhelynek és oktatási célokat szolgáló teremnek. Ehhez elsőként, az épületet kellene modernizálnunk, mivel eléggé rossz állapotban van – így a polgármester, aki megjegyezte: a központ létrehozására már korábban beadták a pályázatot. A megvalósítás az előzetes számítások szerint közel hatvanmillió forintba kerül majd, ám a falu vezetése szerint hasznos befektetés lenne; mivel az említett funkciókon túl munkát is biztosítana a helyben élők embereknek. Szintén pályázati pénzből újítanának fel két járdát a József Attila és a Petőfi utcákban. Szegedi Ferenc hozzátette: mivel az adósságkonszolidáció nem érintette Gelsét, ezért szeretnének állami támogatáshoz jutni – a pénzt fejlesztésekre fordítanák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!