Hírek

2016.04.12. 11:03

Megkezdődött a szúnyogirtás

Keszthely – Kedden megtörtént az első szúnyogirtás a Balaton térségében,melyet az elkövetkezendő hónapokban követ a többi gyérítés is.

Keszey Ágnes

A szokásosnál néhány héttel korábban kezdődött meg az idei szúnyogirtás a Balatonon. Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt a megszokottnál nagyobb területen kell védekezni. - A tocsogókban elég nagy a lárvasűrűség, reméljük, a védekezés hatására nem kel ki mind. A korábbi évek átlagos területéhez képest húsz százalékkal nagyobb területen, mintegy 1900 hektárt kell légi védekezésben részesíteni. Ezen kívül vannak területek, melyeket nem lehet légi módszerre megvédeni – mondta el lapunk érdeklődésére a szúnyoggyérítést végző Pannónia Központ kft. szakértői csoportjának vezetője, Sáringer-Kenyeres Tamás.

A szakember elmondta, nehéz megjósolni, milyen szezonra számíthatunk,, mert az elkövetkezendő hetek időjárása, a csapadék mennyisége jelentősen befolyásolja, hogy mennyi szúnyog lesz nyáron. - Ha most sikerül lecsökkenteni az egyedszámot, akkor kezelhetővé tesszük a nyári időszakot, s akkor a nyári kémiai védekezések már úgy sikerülhetnek, hogy ne vegyék észre a szúnyogokat és ne jelentsenek problémát az idelátogatóknak és az itt élőknek – emelte ki a szakértő. A tervek szerint a mostani biológia védekezést – az időjárástól függően – egy második biológiai is követi még,majd ezek után folyamatosan mérik csípésszámokat, s ennek eredménye alapján következnek a kémia módszerrel történő gyérítések. A Balatonnál ezeket a védekezéseket repülőgépről végzik. A szúnyogirtást a Balatoni Szövetség koordinálja. A szükséges összeg felét az önkormányzatok biztosítják, a másik feléről - melyet minden évben az állam ad hozzá – még folynak a tárgyalások. Az elmúlt években összesen 80 -100 millió forintba került a régió egészében a szúnyoggyérítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!