Hírek

2015.07.11. 18:33

Nyalánkság - Itt a szezonja, de milyen a jó fagyi?

A nyári melegben jólesik egy fagylaltot elfogyasztani, de vajon tudjuk-e, hogy valójában miből készül s mitől jó igazán? Sok szabályt kell betartani a fagylaltkészítőknek, -árusoknak. Van néhány olyan, melyet, ha a vevők is ismernek, könnyebben meg tudják állapítani, hol érdemes fagyit venni.

Keszey Ágnes

– Az esetek többségében fagylaltporból készítik a fagyit. Amikor a fogyasztó látja benne a valódi gyümölcsöt, akkor jobb minőségre számíthat: nyilvánvaló, hogy ebben az esetben nem aromával dolgoztak. Ám ez nem kézműves fagylalt, hiszen az csak természetes alapanyagokat tartalmaz, mint például tejet, tejszínt, gyümölcsöket. Megyénkben nem nagyon jellemző, hogy ilyet készítenének – emelte ki a Zala Megyei Kormányhivatal illetékes főosztályának vezetője, dr. Németh Ágnes Izabella.

A nyári melegben különösen jólesik a fagylalt. Képünkön Bakics Péter kínálja a vásárlók által kiválasztott hűsítő finomságot

A jogszabályokban meghatározzák, hogy milyen hőmérsékleten kell készíteni (esetleg szállítani) és tárolni a fagylaltot. A készterméket minimum mínusz nyolc fokos hűtőben lehet csak elhelyezni.

A tégelyen fel kell tüntetni, hogy meddig fogyasztható a fagylalt – ez általában a gyártástól számított 90 nap, ha mínusz 18 fokon tárolják. A mínusz nyolc fokos hűtőpult-ban azonban a fogyaszthatósági idő lecsökken maximum hét napra. A kihelyezés tényét fagylaltforgalmi naplóban kell rögzíteni.

– Az ellenőrzések során két gyakori hibával találkozunk. Sok helyen a hűtőpult nem biztosítja az előírt hőmérsékletet. Gyakori gond, hogy többen a minőségmegőrzési határidőn túl is árulják a fagyit.

A fogyasztóknak idén tavasztól tájékoztatást kell kapniuk szóban vagy írásban az allergén anyagokról. A díszítésekre vonatkozó és a higiéniás szabályok egy részének ismeretéből a vásárló ki tudja szűrni, menynyire tartják be az előírásokat a fagyizók.

– Csak alaposan megmosott gyümölcs adható a pasztörizált alapanyaghoz. Az emberi fogyasztásra nem alkalmas dekoráció (például a citromkarika) nem kerülhet a vevőhöz. A fagylalt készítése során használt eszközök tisztítására szigorú szabályok vonatkoznak. Minimum naponként fertőtleníteni kell azokat. A hűtőpultban lévő ízjelző táblákat alaposan meg kell tisztítani.

Az adagolókanalat minden egyes gombóc után le kell öblíteni. Ha a pénzt ugyanaz kezeli, mint aki árulja a fagyit, akkor az a szabályos, ha szalvétába helyezi a tölcsért, s azt nem a fogyasztó kezébe adja, hanem a pulton rendszeresített tartóba helyezi, és csak ezután veszi el a pénzt – tudtuk meg dr. Németh Ágnes Izabellától.

Megjelentek hatalmasra feltornyozott, nagyon halvány vagy éppen rikító fagylaltok. A szakemberek ezzel kapcsolatosan óvatosságra intenek.

– Ezek nagy része levegő. Ezt rengeteg emulgeálószerrel lehet elkészíteni, mely feltapad a szájpadlásunkra és a nyelvünkre, s a második nyalás után már nem is érzünk semmilyen ízt. Aromákat vagy mesterséges színezékeket tartalmaznak. A fagylaltnál is fontos az összetevők minősége és a beltartalmi érték. A minőség abban rejlik, hogy kézműves alapanyagból készül – mondta Grátzner Tamás, egy fagylatgyártási alapanyagokat forgalmazó keszthelyi cég vezetője.

– A főzött tejalapot ízesítik, ebbe kerülnek az ízesítő paszták. Manapság szemre adják el a fagyit, nem úgy, mint régen, rejtett tégelyekben. Az alapfagylaltot díszítik gyümölcsökkel (ezeket egy anyaggal kezelik, mely megakadályozza, hogy bebarnuljon) és egy variegatónak nevezett cukorszirupos, lekvárszerű anyaggal és szórásokkal. Találkoztam olyannal – léteznek energiaital fagylaltok –, hogy az italosdobozt belerakják a fagyiba, de ezt nem tartom higiénikusnak – emelte ki a szakember.

Az örök klasszikus csokoládé, puncs, vanília, eper és citrom mellett a cukrász-dák törekednek az egyedi ízekre is.

– Megjelentek a nemzetközi trendek: a New York sajttorta, a cookies (kekszdarabos), a Hello Kitty fagylaltról nem is beszélve. Szerencsére almás pite, szilvás gombóc, Esterházy-torta is kapható – a magyar cukrászsütemények változatai. Kedveltek az egzotikus gyümölcsök; a bodza, a lime. Érdekesség a homoktövis és a sós vajkaramella fagyi.

Lóth Zoltán azt mondja: a különleges ízek is keresettek

Az egyik keszthelyi fagyizó vezetője is az alapanyagok minőségéről szólt.

– Az alaplé cukorból, dextrozból, tejszínből, zsíros tejporból és vízből áll. Fontos, hogy ne tartalmazzon növényi zsírt. Mi az olasz fagyihoz képest csökkentettük a cukor mennyiségét, mert a magyarok így jobban kedvelik. A zsírtartalmat (állati tejszínt) viszont kicsit megemeltük, így krémesebb, selymesebb a fagylalt – mondta Lóth Zoltán. A cukrászdában örök klasszikus a grillázs, kedvelik a csokis kekszet és a sós karamellt. – Most keresettek a gyümölcsfagyik. A tökmag, a levendula, a tormás fagyi megosztó: vannak, akik nagyon szeretik, vannak, akik meg sem kóstolnák.

Jenitsek Tibor szerint a jó fagyi helyben készül

Jenitsek Tibor, egy másik keszthelyi fagylaltozó tulajdonosa szerint a jó fagyi helyben készül, főzött alapanyagból. – Azt a trendet képviseljük, hogy a gyümölcsfagylaltok vizes alapúak. Ősszel és tavasszal inkább a tejes, nyáron a vizes alapú fagylaltok a kedveltek. Most a citrom-, a mojito-, a hugó (prosecco-bodza zöldcitrom), az eper- és málnafagyi a legnépszerűbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!