Öt napig önként a „pokolban” - A zalaegerszegi Németh Tamás brutális kiképzésen vett részt Orfűn

2017. július 05., 13:00 szerző: Németh Diána fotós: Németh Diána
komment
ORFŰ Idén is megrendezték a Mecsek térségében, Orfű mellett az Elite Challenge elnevezésű ötnapos, embert próbáló programot.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A 28 bátor jelentkező között ott volt a zalaegerszegi Németh Tamás is, aki végigküzdötte a 120 órát.

- Az Elite Challenge egy Európában egyedülálló katonai jellegű kiválasztó program civilek és szolgálattevők számára - magyarázta Németh Tamás. - Az US Army Ranger iskolájának és a MH Rohamlövész tanfolyamának az első 5 napját öleli fel. Folyamatosan terhelésnek voltunk kitéve. A 120 órás képzésen a brutális alvásmegvonás és ételmegvonás következtében a mentális erőnlétünkről is számot adtunk. Fontos, hogy ez nem verseny. A foglalkozások terepen zajlottak, ahol különböző akadálypályákat alakítottak ki. Az időtúllépést különböző feladatokkal (fekvőtámasz, felülés, guggolás stb.) büntették. A büntetéseket mindig kollektívan, egyszerre kellett végrehajtani.

A programban tereptanból vizsga is volt, négy, egymástól 3-4 kilométerre lévő pontot kellett megtalálni a megadott koordináták alapján. Ezt térkép és tájoló segítségével 6 órán belül teljes menetfelszerelésben kellett teljesíteni. A kiképzés része volt egy 50 kilométeres erőltetett menet is 30 kilós hátizsákkal, 12 órán belüli teljesítéssel.

Németh Tamás sokat készült a kihívásra, kezdetben havi 20-30 órát, januártól pedig átlagosan havi 60 órát edzett. Általában hajnalban uszodába, esténként csoportos bokszra és crossfitre járt, de saját testsúlyos edzéseket is végzett. Hétvégente futott a zalaegerszegi Spartan Race csapattal, majd csatlakozott a februárban alakult regionális Elite Challenge Training System csoporthoz.

Az orfűi program során 8-10 instruktor kérte számon a feladatok teljesítését.

- Az 5 nap alatt nincs szánalom, együttérzés, mosoly, a szemük se rebben, annyira profik. Viszont én soha nem éreztem, hogy engem vagy a társaimat megalázó helyzetbe hoztak volna. Igyekeztem mindig minden feladatot jól csinálni, a csapat javára válni. Voltak holtpontjaim, de a szeretteimre, a barátaimra és a kitűzött célra gondolva hamar átlendültem ezeken. Az öt nap alatt 4 órát aludtam, napi három szendvicsnek megfelelő ételt kaptam, 6-7 kilót fogytam. Ennek ellenére soha nem jutottam el addig, hogy feladjam. A legnehezebb az 50 kilométeres erőltetett menet volt, 30 kilós felszereléssel. Itt már csak kilencen voltunk a 28 indulóból.

Ez a negyedik napon, este hétkor kifacsarva, kiéhezve, alváslehetőség nélkül indult és másnap reggel 7-re kellett beérni. Úgy féltávig még tűrhető volt, de utána rémálomként éltem meg. A talpam úgy égett, mintha forró parázson járnék, a vállaimat húzta a súly, hallucináltam és úrrá lett rajtam az álmosság, de nem adtam fel, sőt még jobban küzdöttem - idézte fel Tamás.

Az utolsó 2-3 kilométert futva tettem meg, hogy biztosan beérjek. Heten értünk célba. A szenvedés azonban itt sem ért véget: 10 perc pihenés után jött még tegnapról 1200 büntetőgyakorlat, majd közölték, hogy az egyik társunk tereptan vizsgáját támogatni kellene, hogy elfogadott legyen: 1400 gyakorlat az ára. Elfogadtuk az ajánlatot. Fogcsikorgatva ugyan, de ezt is teljesítettük - mondta Németh Tamás, hozzátéve: ez az öt nap elsősorban egy jó adag önismeretet adott számára, és bizonyosságot, hogy pusztán akaraterővel, kellő elszántsággal milyen nagyszerű és hihetetlen dolgokra képes az ember, ha igazán el akarja érni a kitűzött célt, fogalmazott.

Elmondta: e hónapban lesz Szlovákiában egy Spartan Ultra Beast nevű 50 kilométeres akadályfutó verseny, most erre készül, s a távlati tervei között szerepel egy Ironman teljesítése is.

Németh Diána

2017. július 05., 13:00 szerző: Németh Diána fotós: Németh Diána

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...