Hírek

2014.10.12. 20:20

Nemzetiségi választás - A Lungo Drom kapja a legtöbb mandátumot

Zala megyében 68 települési nemzetiségi választást tartottak meg vasárnap, az önkormányzati választásokkal egyidejűleg.

Horvát nemzetiségi választást 11, németet 5, romát 52 helyen tartottak. Megyei szintű nemzetiségi önkormányzatot két nemzetiség, a horvát és a roma alakíthat Zalában.

A Zala megyei területi horvát nemzetiségi választásra egy három civil egyesületet – a Magyarországi Grádistyei Horvátok Egyesületét, a Muramenti Horvátok Egyesületét és az Országos Magyar-Horvát Baráti Társaságot – tömörítő jelölőszervezet állított csak jelölteket, így meglepetésekre aligha kell számítani a gazdára váró 7 mandátum elosztását illetve a testület összetételét illetően.

Kuti Károlyné és Kuti Károly szavazás után Zalaegerszegen, a polgármesteri hivatal Ady utcai épületében. Fotó: Katona Tibor

A Zala megyei roma területi nemzetiségi választáson ellenben négy jelölőszevezet versengett az összesen kiosztható hét mandátumért. Lapzártánkkor, a szavazatok 46 százalékának összesítése után, az adatok a Lungo Drom várható győzelméről tanúskodtak. A hamarosan felálló hét tagú testületben 5 mandátumra számíthat ez a szervezet, szinte bizonyosan további egy mandátumot kaphat még a Roma Polgárjogi Mozgalom, a hetedik mandátumért azonban fej fej mellett küzdött lapzártánkkor az Anosztru és a Magyarországi Nemzeti, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete.

Önkormányzati választás - Zala megye

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!