Hírek

2014.10.11. 17:41

Önkormányzati választás - Zala megye (óráról órára)

Az önkormányzati választás Zala megyei eseményei, hírei és eredményei.

Horváth A. Attila

Önkormányzati választás 2014 - Országos összefoglaló ide kattintva

Önkormányzati választás - Országos eredmények

Önkormányzati választás 2014 - Választási tudnivalók

Megnyíltak a szavazókörök

Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.

Este 7 óráig Magyarország 3177 településének 10 351 szavazókörében 8 millió 170 ezer választópolgár dönthet arról, kik képviseljék helyi érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban.

Ugyancsak vasárnap választja meg a közel 241 ezer nemzetiségi választópolgár is a nemzetiségi önkormányzatokat: ők 1523 településen, 3189 szavazókörben voksolhatnak.

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet.

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyétől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 18 ezer választópolgár voksolhat, aki ezt péntek délutánig kérte, de - az országgyűlési választással ellentétben - ők nem "viszik" magukkal a lakóhelyük szerinti jelölteket, hanem a tartózkodási helyük szerinti jelöltekre szavazhatnak.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz a szavazatszámláló bizottságtól. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat így akkor sem, ha egy másik, a háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

A választáson 41 452 első választót várnak az urnákhoz, ők azok, akik a májusi európai parlamenti választást követően váltak nagykorúvá. Az első választók emlékkártyát kapnak.

A választás lebonyolításának törvényességét csaknem 32 ezer delegált követi figyelemmel a szavazókörökben, valamint a helyi és területi választási bizottságokban. A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek a szavazatszámlálásban is. Négy évvel ezelőtt 30 ezer delegált vett részt a választási bizottságok munkájában.

A kisebb településekről a kevés szavazó miatt, a megyei jogú városokból pedig azért, mert mindössze kétféle szavazólapot kell összeszámlálni, várhatóan hamarabb érkeznek majd meg az adatok. Az NVI arra számít, hogy az adatok döntő többsége este 11 óra körül már megérkezik a rendszerbe, de az összes adat rögzítése várhatóan hajnalig tart.

 

Önkormányzat 2014 - Ennyien mentek el szavazni Zala megyében 7 óráig

Önkormányzat 2014 - Ennyien mentek el szavazni Zala megyében 9 óráig

A hajnali kelők és a legfiatalabb voksolók közül

Nagykanizsán sokan már kora reggel, a szavazóhelyiségek kinyitásakor leadták voksukat. A Corvin utcai idősek klubjában két szavazókörben - 4-es és 37-es - várták a választásra jogosultakat, így Léránt Józsefet is.

- Korai kelő vagyok, katonaként hozzászoktam a hajnali ébredéshez - mondta a már szolgálati járadékban részesülő tiszt. - Szerintem alacsony lesz a résztvételi arány, egyrészt az idei évben már harmadszor kell szavazni, másrészt érzek egyfajta elfordulást a politikától, az emberek többsége talán unja már a kampányszöveget és inkább a tettekre kíváncsi. Pedig fontos lenne, hogy minél többen véleményt nyilvánítsanak. Léránt József azt is elmondta, hogy mit vár a következő városvezetéstől. - Szerintem át kellene gondolni a turisztikai célú beruházásokat, meglátásom szerint Kanizsa nem veheti fel a versenyt Zalakarossal vagy Hévízzel - így Léránt József, aki annak örülne igazán, ha a most felálló testület olyan várost építene , ahol van jövője a fiataloknak. - Meg aztán az sem ártana, hogy a hosszútávú célok mellett, valaki a napi problémákra is odafigyelne, legyen szó szúnyogirtásról, városi közlekedésről vagy bármiről, ami a hétköznapokat befolyásolja.

Vonyarcvashegy - Első alkalommal voksolt az önkormányzati választáson a 21 éves vonyarcvashegyi Tóth Bence. A fiatalember szüleivel együtt már a reggeli órákban leadta szavazatát

- Olvastam a jelöltek programját és a családban is beszélgettünk a választásról. Lényeges, hogy fejlődjön a település, használjuk ki a pályázati lehetőségeket, legyenek állandó munkahelyek, hogy ne kelljen külföldre menni dolgozni. A generációk összetartása is fontos. Őseink, gyökereink itt vannak, mi is itt nőttünk fel. Lehet, hogy több fiatalt most nem érinti az önkormányzat munkája, de néhány év múlva családunk, gyerekeink lesznek, akikre gondolnunk kell. A választással befolyásolhatjuk életünket, jövőnket - mondta a fiatalember.

A jövőnket befolyásoljuk a döntéssel - mondja az ifjú szavazó, Tóth Bence. Fotó: Keszey Ágnes

Önkormányzat 2014 - Ennyien mentek el szavazni Zala megyében 11 óráig

Iborfia - A legkisebb létszámú szavazókör Magyarországon a Zala megyei Iborfia, ahol 14 választópolgár járulhat vasárnap az urnához. Délig 11-en adták le szavazatukat. A szavazatszámláló bizottság információ szerint egy ember kórházban van, egy pedig külföldön tartózkodik, így már csak egy valakit várnak a szavazókörbe, az egyik polgármesterjelöltet. Ám, ha minden választópolgár leadná is voksát, a szavazókörnek a szabályok szerint akkor is nyitva kell tartania 19 óráig, és csak azután kezdik összesíteni a szavazatokat. A 14 választásra jogosult iborfiai lakosból várhatóan tehát 12-en szavaznak majd, ami 86 százalékos részvételi arányt jelent, ezzel pedig Iborfia lehet az egyik rekorder az október 12-ei önkormányzati választáson, már ami a megjelent szavazók számát illeti.

Hangya Béla jegyzőkönyvvezető az iborfiai urnáknál. Fotó: Péter Árpád

Önkormányzat 2014 - Ennyien mentek el szavazni Zala megyében 13 óráig

Önkormányzat 2014 - Ennyien mentek el szavazni Zala megyében 15 óráig

Hévízen 15 óráig a 4194 választásra jogosult állampolgárból 1478-an járultak az urnákhoz, ami 35,24 százalékos részvételi arányt jelent, mondta el lapunknak dr. Tüske Róbert jegyző. Ez, tette hozzá, az előző választásokhoz hasonló aktivitást jelent. Hévíz egyébként általában mindig az országos átlag felett teljesít, így van ez idáig ma is, hiszen 15 órakor az országos részvételi arány 30,11 százalék volt, míg a Zala megyei 28,84 százalék. A fürdővárosban semmilyen rendkívüli esemény nem történt.

Iborfia - A 15 órás részvételi adatok szerint Iborfián a 14 szavazásra jogosult közül 12-en már leadták voksukat, ez jóval a megyei és az országos átlag felett van: a Zala megyei településen a választópolgárok 85,71 százaléka szavazott. Amint arról már beszámoltunk, a szavazatszámláló bizottság információ szerint egy ember kórházban van, egy pedig külföldön tartózkodik a falu lakói közül, így többen valószínűleg már nem keresik fel a szavazóhelyiséget, amely ettől függetlenül, a szabályok értelmében, 19 óráig tart nyitva.

Körkérdés: mi alapján döntöttek a szavazók?

A fiatalok jövője és a település fejlődése a legfontosabb szempont, ami alapján az általunk megkérdezettek döntöttek, hogy melyik képviselő-és polgármesterjöltre adják le voksukat Zala három városában.

Keszthelyen, a belvárosi szavazókörben adta le voksát Várhidi Józsefné, aki eddig minden választáson részt vett.

- Sokminden van, ami megoldandó feladat, így arra szavaztam, aki szimpatikus is és szerintem intézkedni is tud ebben a körzetben, és aki városunk érdekében tesz.

Várhidi Józsefné. Fotó: Keszey Ágnes

Göllei Jánosné is minden választáson ott volt.

- Régóta ugyanarra szavazok, hű vagyok hozzá, természetes, hogy azért szavazok, hogy az legyen a polgármester, akit szeretnék látni városvezetőként. Úgy látom, hogy ma már az emberek nem nagyon bíznak senkiben, sok a távol maradó, de ha nem mennek el szavazni, sokkal rosszabb lesz.

Göllei Jánosné. Fotó: Keszey Ágnes

Sinkó Lászlóné sem maradt távol eddig egy választásról sem.

- Nekem már az a fontos, hogy a fiataloknak legyen jobb élete, hiszen övék a jövő. Ezért a családomban és a környezetemben is buzdítok mindenkit, hogy vegyen részt a szavazáson. Én mindig ugyanarra szavazok, akikről tudom, hogy jobbá teszik az ország sorsát. Nagyon vártam már ezt a napot, mert utáltam már, a vitákat, melyek sok esetben lejáratásokról szóltak.

Sinkó Lászlóné. Fotó: Keszey Ágnes

- Olyan képviselő- és polgármesterjelöltre szavazunk, akik a mi érdekeinket tartja szem előtt, célja, hogy jó legyen a városnak, tesz a turizmusért és a kultúráért. Könnyű dolguk nincsen, hiszen sok mindenkinek eltérőek az igényei és érdekei - mondta Hévízen Malinovszky Anna és férje, Dián István közvetlenül a voks leadása előtt. Hozzátették: a településen sok az idős ember, akik úgy gondolják, nekik már mindegy, nincsen jövőképük, ezért sokan nem élnek a választás lehetőségével.

Malinovszky Anna és férje, Dián István. Fotó: Keszey Ágnes

Pálfi Ferenc elsősorban a személyes ismertség alapján választott, „már csak az a kérdés, hogy teljesíti-e az ígéreteket„ - mondja a férfi, aki szerint az emberség és a település fejlődése volt az alapvető szempont döntésében. Felesége, Teri hozzátette:

- 36 éve élünk itt, számomra az a fontos, hogy a városvezetés a település érdekében tegyen, és jól menjenek a dolgok, majd eldicsekedett három unokájával, aki a kultúra és a sport területén is aktívak, akik jövőjét tartják elsősorban szem előtt.

Pálfi Ferenc. Fotó: Keszey Ágnes

Zalaszentgróton Róma Viktória kiemelte: alapvetően a város jövőjét tartotta szem előtt az ikszelésnél, és a kampányban elhangzottak is befolyásolták döntését. A képviselő megválasztásakor pedig elsősorban a személyes ismertség volt a döntő számára. A társaságában lévő Asperján Eszter elmondta: számára sem a pártpolitika volt a meghatározó.

- A jobb élet reményében jöttem szavazni, számomra a legfontosabb, hogy legyenek munkahelyek, mert itt a településen kevés a lehetőség, és az is fontos, hogy a meglévők megmaradjanak - összegezte Somogyi Károlyné.

Az urnazárás előtti utolsó órában adta le voksát Sárközi Lilla, aki férjével és kisbabájával érkezett szavazni.

- Most már nem csak magam miatt, hanem a gyermekem jövőjét szem előtt tartva választottam, elsősorban szimpátia alapján. Nem befolyásolta véleményemet a kampány, számomra maga az ember, a személyes ismertség volt a meghatározó.

Összeült a helyi választási bizottság Zalaegerszegen

Elutasította a zalaegerszegi helyi választási bizottság a Magyar Szocialista Párt Zala megyei Területi Szövetsége kifogását. A szervezet képviseletében Góra Balázs nyújtotta be vasárnap a beadványt, mely szerint a zalaegerszegi 2. számú egyéni választókerületben a postaládákba október 10-én, pénteken a Jobbik olyan szórólapokat terjesztett, aminek az egyik oldalán Pintérné Kálmán Marianna fényképe alatt „alpolgármester-jelölt" felirat szerepel. Álláspontja szerint „mindezzel megvalósították az esélyegyenlőség a jelöltek és jelölő szervezetek között, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét". S azt is kifogásolták, hogy a szórólapon nem volt impresszum.

A bizottság ugyanakkor megállapította, hogy a szórólap is plakátnak minősül, amit a kampányidőszakban a jelölő szervezetek és jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek, így pedig nem szükséges arra impresszumot írni.

Megállapították továbbá, hogy a szórólap nem sérti az esélyegyenlőség elvét, sem a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást. A bizottság álláspontja szerint valamennyi jelölő szervezetnek joga van a polgármesterjelölt és a képviselőjelöltek mellett alpolgármester-jelöltet is megnevezni, különösen akkor, ha ezen választópolgár egyéni képviselőjelöltként is indul.

A határozat megfellebbezhető.

Zalaegerszegen sem történt semmi rendkívüli esemény a szavazókörökben. Ami a részvételi adatokat illeti: a megyeszékhelyen 15 óráig a 49 ezer 179 választásra jogosultból 11 ezer 120-an járultak az urnákhoz, azaz a megjelentek aránya 22,61 százalék volt, ami jócskán alatta van a 30,11 százalékos országos  és a 28,84 százalékos megyei részvételi aránynak. A legmagasabb részvételi arány egyébként a megyeszékhely egészét tekintve Csácsban, a Szivárvány téri szavazókörben volt, ott 15 óráig a jogosultak 29,49 százaléka adta le voksát.

Önkormányzat 2014 - Ennyien mentek el szavazni Zala megyében október 12-én

Zalában rendben zajlott

Zala megyében rendben zajlott az önkormányzati választás, rendkívüli eseményről a területi választási irodához (TVI) nem érkezett jelzés. Dr. Mester László, a TVI vezetője tájékoztatta erről lapunkat vasárnap 19 óra után.

A területi választási bizottsághoz (TVB) három beadvány érkezett. Lovásziból három független polgármesterjelölt fogalmazott meg beadványt; ennek első része a helyi választási bizottság hatásköréhez tartozott, így oda utalták az ügyet, a második részét pedig a TVB érdemi vizsgálat nélkül elutasította. Az MSZP két beadványt nyújtott be a TVB-hez; az egyikben a Nemzeti Választási Bizottság az illetékes, a területi szerv átadta az ügyet. A másik beadvány semjénházai szórólapozásra vonatkozott; ezt érdemi vizsgálatot követően a TVB elutasította.

Balaicz Zoltán nagyarányú győzelme

Második helyen a Jobbik

MSZP: Sajnálatos az alacsony részvétel

Dénes Sándor lesz az új polgármester Nagykanizsán

MSZP Nagykanizsán: Struktúraváltás kell

Nemzetiségi választás - A Lungo Drom kapja a legtöbb mandátumot

Zalaszentgróton két polgármesterjelölt mérette meg magát

A település eddigi polgármestere, Baracskai József a Szentgrót Most színeiben indult.

- Teljesen tiszta a helyzet, ketten indultunk, szemtől-szembe folyt a kampány: az önkormányzatiság állt szemben a kormányzatisággal. Én büszke vagyok a zalaszentgrótiakra, az eddig elért eredményekre, de természetesen a nép bölcsessége dönti el a jövőt. A nap nyugodtan telt, de most izgatottan várom az eredményt - mondta Baracskai József egy órával a szavazókörök bezárása után.

Baracskai József. Fotó: Keszey Ágnes

Sámel József, a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltje is kíváncsian várta az eredményt, kampánycsapatával együtt, visszafogott izgalommal:

- Megtettünk mindent a kampány során, és készen állunk arra, hogy az ígéreteket és terveket valóra váltsuk. Ha szüksége van mindezekre a városnak, megcsináljuk - mondta a jelölt 20.00. óra körül.

Sámel József. Fotó: Keszey Ágnes

Végeredményre várva

A zalai városok közül Letenyén, Pacsán, Zalakaroson és Zalaszentgróton alacsony volt az adatok feldolgozottsága vasárnap este 22 órakor, ezért e településekről később közlünk eredményeket.

Zala megyében a 22 órai adatok értelmében a választásra jogosultak 39,51 %-a ment el szavazni, míg az országos részvételi arány  41,69 % volt. Megyénkben ezúttal is a kistelepüléseken volt a legmagasabb a részvétel, például Zalaszombatfán, Ramocsán, Márokföldön, Bödeházán is a lakosság több mint 90 százaléka szavazott a 22:18-as adatok szerint.

A nagyvárosok közül Zalaegerszegen 34,44 százalék, Nagykanizsán 30,57 százalék, Keszthelyen 35,47 százalék ment el szavazni. Hévízen már 49,41 százalékos volt a részvétel a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, Lentiben pedig még többen 53,37 százaléknyian adták le voksukat vasárnap.

Az arányok nem véglegesek, a 22:18-as állapot szerint ugyanis több településen még nem dolgozták fel a részvételi adatokat.

Harmadik ciklusát kezdheti meg Ruzsics Ferenc Keszthelyen

Baracskai József maradt Zalaszentgrót polgármestere

Ismét Papp Gábornak szavaztak bizalmat a hévíziek

Zalalövőn újraválasztották Pintér Antalt

Letenyén Farkas Szilárd lett a polgármester

Zalakaroson újrázhat Novák Ferenc

Kelemen Tamás mentőápoló lett Pacsa polgármestere

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!