Hírek

2017.02.20. 13:02

Tíz bérlő kerülhet utcára - Március 15-én véget ér a kilakoltatási moratórium

Zalaegerszeg - Március közepén véget ér a téli kilakoltatási moratórium. Zalaegerszegen is többen elhagyni kényszerülnek az önkormányzati bérlakásukat.

Szabó Judit

A kilakoltatásokról Pais Kornél, a városi lakásokat üzemeltető, önkormányzati tulajdonú LÉSZ Kft. ügyvezetője elmondta: március 16-ától, ha a bíróság elrendeli a folyamatban lévő ügyekben, bármikor megtörténhetnek a kilakoltatások, amennyiben az érintettek nem rendezik a tartozásaikat és nem hagyják el önként a lakást.

- Persze az utolsó pillanatig, még a dátum kitűzésének napjáig van lehetőség törlesztésre, erre is volt már példa az utóbbi időben, két család esetében is - hangsúlyozta Pais Kornél.

Jelenleg azokat veszélyezteti már közvetlenül a kilakoltatás, akik 500 ezer és 1,8 millió forint közötti összeggel tartoznak a lakáskezelő cégnek. Kisebb hátralékok esetén a gazdasági társaság megpróbál megegyezni az adóssal, akár részletfizetésről. Akikkel nem tud, azoknak a helyzete eléggé kilátástalan. Ebbe a körbe most egyedülállók, párok és gyermekes családok is beletartoznak.

Összesen 10 bérlőt fenyeget a kilakoltatás. Ha kiskorú gyermek is érintett, bevonják a gyámügyet, illetve a végrehajtási eljárás során ők is értesülnek.

- Ha kiskorú gyermek van a családban, és meghatározott időn belül nem tudnak egy lakcímet bemutatni a kilakoltatás után, akkor a végrehajtás során kezdeményezni kell a gyermek állami gondozásba vételét - ismertette a cég vezetője.

Elmondta, hogy a folyamatban lévő zalaegerszegi ügyek között van egy olyan, ami nemcsak a nagy tartozásról szól, hanem együttélési problémák is felmerültek. A lakóra sok a panasz, magatartásával folyamatosan zavarja a lakóközösséget. Alkoholproblémák isnehezítik a helyzetet. Mivel gyermeke is van, a gyámügy ez esetben is intézkedik.

 

Csendélet kilakoltatás után Fotó: Lész Kft.

A Lész Kft. kintlévősége pár évvel ezelőtt aggasztó mértékű volt a lakbér- és rezsitartozások miatt, elérte a 180 millió forintot, de lecsökkent, jelenleg 132 millió. Ebből nagyon jelentős rész a már kiköltöztetett lakók tartozása (az eljárások itt is folyamatban vannak, mintegy 60 millió forint értékben). Ennek több oka van: Pais Kornél szerint a behajtások hatékonyságának javulása - nem kis részben a személyes megkereséseknek köszönhetően -, a munkanélküliség csökkenése és az önkormányzat szociális hálója egyaránt közrejátszik az adósságok apadásában. Hozzátette: a Lakhatásért Közalapítvány és az önkormányzat az elmúlt évben is milliós nagyságrendben nyújtott segítséget a rászorulóknak a lakbér és a rezsi kifizetéséhez. Az okok között ugyanakkor meg kell említeni azt is, hogy az önkormányzat törekvéseinek megfelelően egyre inkább kicserélődnek a bérlők, és csak a fizetőképesek maradnak a városi bérlakásokban.

Tavaly 12 kilakoltatás volt Zalaegerszegen, ezek közül csak egy esetben hagyták el a lakók a felmondás után önként a bérleményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!