Hírek

2017.07.18. 12:51

Tizenöt éve szelik együtt a hullámokat a gyenesdiási Yacht Egylet tagjai

Harmonikaszó kísérte a közös hajózáson a vitorlázókat a gyenesdiási Yacht Egylet fennállásának 15 éves évfordulóját ünneplő napon, és felelevenítették a klub megalakulásának és a kikötő építésének történetét.

Keszey Ágnes

Másfél évtizede jött létre a Yacht Egylet, néhányan a helyi horgászegyesületből kiválva alakították meg a vitorlás szervezetet. Nem sokkal később pályázati támogatással megépült a kikötő egy elhagyott, bozótos zagyterületen. Azóta a közel 120 hajót befogadó vízi létesítmény teljesen kihasználttá vált.

– Sportegyesületként, nem vállalkozásként működtetjük a kikötőt. Az egyik legnagyobb eredményünk, hogy a kezdetektől folyamatosan biztosítjuk a gyerekek vitorlás oktatását, 8-10 éves kortól. A nagyobbak átkerülnek Keszthelyre. Klubtagjaink rendszeresen részt vesznek a Magyar Vitorlás Szövetség által szervezett versenyeken, a Kékszalagon, a Pünkösdi Regattán – sorolta Balázs Miklós, a Yacht Egylet elnöke.

Balázs Miklós hajójánál a Yacht Egylet kikötőjében
Fotó: Keszey Ágnes

– Több kategóriában Kékszalag győztesük is van, s több nagy versenyen előkelő helyezéseket szereznek a tagok. Jelenleg közel hatvan tagunk van. Amikor megalakult az egylet, Gyenesdiásról és néhány kilométeres körzetéből voltak tagjaink, azóta az ország túlsó végéből is csatlakoztak hozzánk. A tagság egy része kicserélődött, fiatalodott, de megmaradt egy körülbelül tízfős gyenesdiási mag.

A közelmúltban megrendezett jubileumi napot közös vitorlázással indították: két harmonikás is kísérte a bólyakerülő hajózást, majd érdekességképpen a felnőtt versenyzők megpróbáltak a gyerekek sporthajóival vízi útnak indulni. A mulatságos pillanatokat emelkedett esemény követte: tábori mise keretében Kiss László esperes megáldotta a hajókat, majd felidézték az egylet történetét, s a jövőbeni tervekről is szó esett. A kikötőt kijáratánál mólót építenének, ahol a helyiek is sétálhatnak. Tervezik, hogy 140 hajóhelyig bővítik a kikötőt, darut telepítenének, és a téli javításokhoz hangár építése is szerepel a célok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!