Kosárlabda

2014.07.17. 14:00

Gáll Tamás vezetésével az A-csoportba jutott az U20-as csapat

Zalaegerszeg - Egy év alatt a második nemzetközi sikerét érte el Gáll Tamás , a ZTE NKK női kosárlabda csapatának vezetőedzője valamenyi válogatott együttesünkkel. Ezúttal az U20-as együttesünket vezette vissza az európai elitbe, vagyis az A-csoportba.

Kerkai Attila

Csak pár napja érkeztek haza Szófiából legjobbjaink, ahol az U20-as B-divíziós Európa-bajnokságot rendezték és ahol a magyar együttes a kilenccsapatos mezőny második helyén végzett, így visszajutott az A-divizóba. A sikernek nem csak amiatt van zalai vonatkozása, mert a szakmai stábot Gáll Tamás, a ZTE NKK vezetőedzője irányította, hanem azért is, mert a csapat a felkészülése zömét Zalaegerszegen végezte. Nem mellesleg a válogatott technikai vezetője a szintén egerszegi Török Róbert volt, a masszőri teendőket pedig Boronyák Róbert látta el.

S hogy meglepetés volt-e a feljutás? A választ mindenképpen Gáll Tamástól vártuk, immár idehaza.

- Az első edzés előtt, amikor Egerszegen, az Arany Bárány szállóban találkoztunk, leültünk egy asztal köré mindenkivel és azt mondtam a lányoknak: fel szeretnék jutni az élvonalba kezdte ezzel a szakvezető. Azt is hozzátettem, akkor is ezt mondanám, ha most egy egészen más összetételű keret lenne itt. A szövetség részéről nem lett megfogalmazva a célként a felkerülés, de én az elejétől szerettem volna mindenkibe beletáplálni, hogy ennek megfelelően készüljünk.

Válogatottról lévén szó, sok szempont szerint alakul ki mindig a keret, s örök dilemma: vajon az éppen aktuális-e a legerősebb csapat. Ezt kérdeztük Gáll Tamástól.

- Mindig az a legjobb csapat, amelyik a rendelkezésre áll, de a válaszom, igen, lehetett volna erősebb is a keretünk mondta. Akadt lemondás is, de a legérzékenyebb veszteségünk a 208 cm magas Határ Betti kiesése volt, aki éppen az felkészülés elején szenvedett deréksérülést és nem számíthattunk rá. Viszont jó csapat voltunk és három statisztikai mutatóban is mi voltunk a legjobbak: a legtöbb pontot dobtuk, a legtöbb labdát szereztük és a kispadról is a mi csapatunknál érkezett a legtöbb pont. Az agresszív kosárlabda híve vagyok, a védekezésbeli ritmusváltásainkkal sokszor elbizonytalanítottuk az ellenfelet.

A sikersorozat itt kezdődött: Gáll Tamás az U20-as csapat első, júniusi egerszegi edzésén  (Fotó: Pezzetta Umberto)

Gáll Tamás esetében nem lehet kihagyni a tavaly megrendezett kazanyi Universiádét, hiszen a női válogatottal ott minden idők legjobb magyar szereplését érte el, amikor hetedikek lettek. Elismerik a munkáját?

- Én most csak az U20-as Eb-ről beszélnék, ami kapcsán rengeteg gratulációt kaptam a kollégáktól válaszolta. Viszont úgy érzem, ez nem nekem kell hogy szóljon, hanem a magyar kosárlabdázásnak, melynek jól jött ez a siker. Ezúton szeretném megköszönni az ittenieknek, az Arany Bárány szálloda, a Városi Sportcsarnok munkatársainak és mindenkinek, aki segítette a munkánkat a felkészülés alatt. Annyit még elmondanék, hogy az Eb-n Szamosi Amadeát és Nagy Dórát is beválogatták a torna válogatottjába.

Hazai vizekre evezve, Gáll Tamás sem sokat pihen, hiszen klubcsapata, a ZTE NKK felkészülésének előkészületeibe vetette bele magát. Azt kérdeztük tőle, miként állnak most az új csapat kialakításával.

- Kőkeményen dolgozunk, s a napokban megállapodások születnek - válaszolta. Anyagi korlátaink megvannak, de alakulnak a dolgaink. A tavalyi csapatból Török Szilvia, Fritz Judit, Fuisz Viktória, Vágvölgyi Petra, Mányoki Judit és a légiós Smiljana ivanovic is távozott. Volt, akinek mi nem kínáltunk szerződést, de volt olyan is közülük, aki nem fogadta el az ajánlatunkat, valószínűleg, mert másutt többet ígértek neki. Jelenleg hat játékossal van megállapodásunk, de neveket addig nem akarok mondani, amíg nem írtuk alá a szerződést. Augusztus 11-én kezdjük a munkát, addigra szeretném, ha összeállna a végleges keret, amelybe mindenképpen lesz légiós is, hiszen szükségünk van rá, s nem úszhatjuk meg az igazolást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!