Külföld

2012.09.06. 17:07

''Hárommilliárd eurós gyilkosság''

Isztambul - Igazán azért aggódunk, mert nem tudjuk, milyen hatása lesz az azeri gyilkos szabadon engedésének. Lehetséges, hogy ez a rossz üzenet még nagyobb konfliktushoz vezet - nyilatkozta a Zalai Hírlapnak Rober Koptas, az Agos című isztambuli örmény politikai-kulturális hetilap főszerkesztője.

Horváth A. Attila

Az újságíró - a legjelentősebb törökországi örmény médium szakmai vezetője - hozzátette: természetesen most ez a kérdés foglalkoztatja az örményeket szerte a világon, hiszen nem lehet kizárni, hogy emiatt újabb erőszakos cselekmények súlyosbítják majd az azeri-örmény konfliktust, amely Hegyi-Karabah terület státusa körül alakult ki. Az Agos friss száma "Hárommilliárd eurós gyilkosság" címmel közöl vezércikket, amelyben a szerzők beszámolnak a magyarországi tüntetésekről és a 2004-ben gyilkosságért elítélt azeri nemzetiségű Ramil Safarov szabadon engedésének nemzetközi visszhangjáról is. A cikkírók szerint a magyar kormány rossz döntést hozott, Safarov azerbajdzsáni kiadatásának hátterében pedig az azeriek három milliárd eurós kötvényvásárlási szándéka állhat. Rober Koptas szintén úgy látja, titkos kompromisszum születhetett Magyarország és Azerbajdzsán között.

- Azerbajdzsánban nagyon erős az örményellenes nacionalizmus, Safarovot hősként ünneplik, sőt, vagyontárgyakkal halmozzák el. Az azeri gazdasági lobbinak nagy a befolyása a térségben, például itt, Törökországban, és a jelek szerint Magyarországon is. Ami Örményország és Magyarország diplomáciai szakítását illeti, úgy vélem, nem az erős gazdaságú Örményország, hanem a krízissel küzdő Magyarország veszíthet többet ezzel.

A főszerkesztő elmondta: ha a nacionalizmus tovább erősödik, akár háború is kitörhet Azerbajdzsán és Örményország között. Az örmény kisebbségekkel kapcsolatos aggodalmak nem alaptalanok: 2007-ben éppen Isztambulban, az Agos szerkesztősége előtt lőtte agyon egy török fiatal azt az elismert örmény újságírót, aki az 1915 és 1917 közötti törökországi örmény népirtásról publikált cikkeket. A merényletet tüntetések követték.

Munkatársunk, Horváth A. Attila a Független Médiaközpont újságírói programja keretében tartózkodik Törökországban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!