Külföld

2016.07.25. 15:30

Terrortól félnek a németek

München - A Németországban élő emberek fenyegetettséget éreznek, sokkolták őket a közelmúlt terrormerényletei; zalai olvasónk is erről számolt be lapunknak.

Horváth-Balogh Attila

Az elmúlt időszakban Németországban is terrorcselekmények, brutális támadások borzolták a kedélyeket: egy iráni származású férfi Münchenben gyilkolt meg 9 embert és többeket megsebesített fegyverével; nem sokkal korábban egy afgán menedékkérő baltával és késsel támadt rá egy vonat utasaira a bajorországi Würzburg közelében.

Aztán  Reutlingenben egy szíriai menedékkérő machetével gyilkolt meg egy nőt, s további két embert megsebesített. Az elkövetővel kapcsolatban a hatóságok azt állítják, tette hátterében nem volt terrorista motiváció. A legfrissebb, vasárnapi önrobbantás esetében azonban nyilvánvaló volt az Iszlám Állam szerepe, hiszen az elkövető mobiltelefonján a rendőrök találtak egy felvételt, amelyen  az IÁ vezetőjének fogadott hűséget. Az ugyancsak szír, Németországba két évvel ezelőtt érkezett férfi vasárnap este Ansbachban egy szabadtéri koncert helyszíne mellett  hozott működésbe egy robbanószerkezetet, amely a hátizsákjában volt. Az elkövető meghalt, 12 ember megsebesült – egy hét leforgása alatt ez volt a negyedik véres támadás Németországban. Aminek meg is van a hatása: már az ország Münchentől viszonylag távol lévő településein is félnek az emberek. Ezt erősítette meg lapunknak egy Neuenburgban élő és dolgozó magyar. János – kérte, teljes nevét ne írjuk le a cikkben – érdeklődésünkre a Facebook-on azt írta: az emberek fenyegetettséget éreznek, mindenkit sokkolnak a tragikus események, amelyek mostanában történtek – és sajnos, várhatóan történnek eztán is. Ennek ellenére nem feltétlen kerülik a rendezvényeket, ha egy koncert van például, ami érdekli őket, arra – dacolva a veszéllyel – elmennek. Vannak, akik autóval közlekednek, s az oda-, illetve visszaút során elkerülik a forgalmas, terroristák lehetséges célpontjaként szóba jövő helyeket.

Ugyanakkor még a történtek után is megoszlanak a vélemények az Európába tartó menekültekkel kapcsolatban.

„Vannak, akik ezek után is azt mondják, hogy igenis, valakinek segíteni kell a menekülteken, hisz nem mindegyik eredendően rossz, többségük valóban rászorul a támogatásra, a beilleszkedésük elősegítésére. A másik oldal azonban – és most ők vannak többen – azonnal kitessékelné az összeset. Ennek megfelelően Merkel népszerűsége is igencsak megcsappant, főleg azokban a tartományokban, melyek gazdasági szempontból gyengébben teljesítenek. Az ezekben élők ugyanis ellenzik, hogy még többen jöjjenek olyanok, akik elvehetik a tősgyökeres németektől az amúgy is kevés munkát” – írta kérdéseinkre.

A bizonytalanságra, az aktuális hangulatra utalhat az is, hogy bár sokakat megszólítottunk a Németországban tartózkodó zalaiak közül, névvel senki nem vállalta a nyilatkozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!