Kultúra

2009.06.11. 02:29

Naj imi, a tűz asszonya (június 12.)

Zalaegerszeg (mh) - Június 12-én, pénteken 16.30-kor nyílik meg a Göcseji Múzeumban A tűz őrzője című, Szibériából érkező kiállítás az ezeréves Zala megye ünnepségsorozat keretében.

Magyar Hajnalka

A tárlat, amely a Nyugat-Szibériában élő, vadászó-halászó obi ugorok tradicionális világnézetét mutatja be, a hanti-manszijszki Természet és Ember Múzeum anyagát vonultatja fel. A gyűjtemény több néprajzi expedíció eredménye, s alapvetően a hiedelemvilághoz kapcsolódó kultikus tárgyakat mutatja be, misztikus atmoszférát teremtve, ám modern installációval. Így, az eredeti tárgyak - ruházat, ékszerek, áldozati ajándékok - mellett a tárlaton megtekinthetők a szertartásokról készült hiteles videofelvételek és fotók is.

Az északi népeknél több tízezer évre nyúlik vissza a tűz tiszteletének kultusza. Ezen belül is kitüntetett szerepe van a házi tűzhelynek, s az azt védő szellemnek, akit Naj imi-nek, a tűz asszonyának neveznek. A tűzhely mindig a sátor közepén helyezkedett el, egyesítette a ház népét, kapcsolatot teremtett ég és föld között. Ennek megfelelően az egerszegi tárlaton is felállítanak egy jelképes csumot, vagyis hanti sátrat.

A pénteki megnyitón az ezeréves Zala megye, valamint a kétezer éves hagyományokra építő Hanti-Manysi autonóm körzet egyaránt elnöki szinten képviselteti magát, a tárlatot pedig a Természet és Ember Múzeum igazgatója, Stepanova Ljudmila nyitja meg. A különleges élményt fokozza, hogy a programon két őslakos népművész jóvoltából bemutatót is láthatunk az obi ugorok ősi rítusaiból. Az unikális kiállítás amúgy egy teljes évig vándorol Magyarországon, legelső helyszínén, a Göcseji Múzeumban pedig július 5-ig várja az érdeklődőket. 


Olvassa el az EZER ÉVES ZALA további híreit, barangoljon a történelmi megye területén, böngéssze át a jubileumi programokat! 

ZALA MEGYE EZER ÉVE -  Ide kattintva elolvashatja a rovat korábbi cikkeit! 

A jubiláló megye honlapja



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!