Kultúra

2011.03.22. 18:11

Miről suttog a füzes?

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház társulata vendégszerepelt kedden a Griff egerszegi színpadán. A szomszédolást különösen érdekessé tette, hogy a bemutatott előadást Kovács Géza, a zalai bábszínház alapító igazgatója rendezte, aki két éve a szombathelyi társulatot vezeti.

Magyar Hajnalka

A Suttogó füzesek című darabot Kovács Géza ötletéből írta Galuska László Pál, s még 2007-ben mutatta be a szombathelyi társulat. A történet több cigány legenda nyomán született, magába olvasztva a roma holokauszt rémségeit. Nem tévedés, valóban ilyen súlyos témát ölel magához a bábjáték. Az előadás kezdetén a rendező be is avatja a gyerekközönséget, hogy a roma meséket rendre átszövik a valós történelem, vagy a megélt hétköznapok szálai, ezekből fakadhat különös, megrendítő erejük.


Az előadásra ugyancsak illik a két fenti jelző. A történet egy özvegy cigányasszonyról szól, akinek előbb férjét, majd hét szép fiát ragadja el a 20. század legvérszomjasabb sárkánya, a háború. Az asszony azonban megküzd a fenevaddal, s önfeláldozása nem bizonyul hiábavalónak. A küzdelem után szomorúfűzzé válik, s levelei suttogják sorsa üzenetét. A drámai, ám végül mégis lélekoldó történetet hibátlan figyelemmel követték a gyerekek, csak remélni lehet, hogy utána volt kivel beszélgetniük róla.

A darab látványvilágának tervezője Boráros Szilárd, aki ugyancsak zalai bábos múlttal és jelennel rendelkezik. A témaválasztáshoz illő karakteres vizuális közeget teremt: ősi maszkok rusztikus darabossága fog össze a középkori fametszetek nyers erejével, s a legendák tünékeny köde elegyedik az egyszerű vászon sima fehérjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!